Abu Dhabis Grand Mosque


Det mesta finns redan på bloggen, här är allt samlat:

En fantastisk resa, fullspäckad till bristningsgränsen. Det blev inte mycket sömn, det kan jag säga. Det är det här med att vänta på flygplatser också, och det blev  många flygturer och tidsomställning hit och dit. Käre Maken är nu genomförkyld och jättetrött och trött är jag också. Men nöjd.
Bilderna, Kära Vänner, är från Abu Dhabi och Sheikh Zayeds Grand Mosque som rymmer förbluffande 40 000 personer, är byggd i marmor som tagits från havet och som inte blir varm ens i det hetaste solljus (jag kollade självfallet ;-)). Den tog 20 år att planera och bygga och stod klar 2008, då var shejken , som betalade bygget ur egen ficka, död sedan två år tillbaka. Ingen vet vad moskén har kostat men det talas om 2 - 2,5 miljarder dirham, det dubbla ca i svenska kr. Beklagar blänket i mitten av den stora bilden, var tvungen att fota från bussen. Moskén är underbart vacker, fantastisk prakt och ljuvliga marmorinläggningar. Det är svalt och skönt inne i byggnaden dessutom. Detta, Kära ni, är nutidens motsvarighet till Europas medeltida katedralbyggen.
Lilla bilden till höger är detalj från en av pelarna inne i själva moskén. Bilden till vänster visar förgården. För mig, som åkte främst för att se arkitekturen, var detta nog höjdpunkten. Man reser vanligtvis runt och ser sevärdheter från gångna tider, här är ALLT nytt, sällan mer än 20 år, och det är en upplevelse i sig.
Fler bilder från Abu Dhabis Grand Mosque:  Marmorintarsia, så vitt jag begriper och fullkomligt gudomligt. Som sig bör i en moské. Allt det vita är marmor från havet och underbart svalt, allt annat är "vanlig" marmor.
Den lilla bilden är detalj från damrummet. Handmålade kakelplattor är en kvalificerad gissning.
Lägg märke till mattan på sista bilden. Den är i ETT stycke, och vad den väger vågar jag inte en gissa. Mjuk och skön var den i all fall.
 
Mina Vänner - allt var underbart vackert, och i en skala som är närmast otrolig. Moskébesöket var en fantastisk upplevelse och för mig resans höjdpunkt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar