Kimono - Om japansk visuell kultur


De här bilderna är från en utställning på Världskulturmuseet i Göteborg vintern 2010-2011. Japan fascinerar med sin förmåga att ta till sig nya idéer och tankegångar samtidigt som man lyckas behålla sina gamla traditioner. Inget land är så underbart förtjust i ny teknik - vem har väl inte beundrat lille Asimo, den ljuvliga lilla roboten uppkallad efter science fictionförfattarnas Nestor Isaak Asimov och tänk på "robotgossedjuren" som delades ut efter tsunamin för att trösta sörjande? Här är några bilder från både modern och traditionell japansk kultur:
"Självporträtt"


De båda tecknade bilderna är delar av en väggmålning som gjordes speciellt för utställningen. Traditionella sagofigurer i nya roller och i modern version. Både Koralie och Supakitch har egna hemsidor. Väldigt, väldigt fina hemsidor.
Traditionellt . . .

 . . . och modernt.


Traditionellt . . .
 . . . .  och i modern version


Missade tyvärr att ta bilder på en i mitt tycke underbar kulturföreteelse, nämligen COSPLAY. Japanska ungdomar klär ut sig till sina favorit-animefigurer, träffas i parken och fotograferar varandra. Helt underbart. Tänk er en hel park full av animefigurer!