Cocktail på Rhösska

Brudklänning från 2006, Viktor och Rolf
Längst bort: 2007, AgnèsTroublé

1950-tal, Dior
När man tittar på klädedräktens historia fascineras man över vilken oerhörd betydelse klädseln har haft genom tiderna. Det är först under senare tid man överhuvudtaget har tillåtits klä sig som man vill (och har råd) Förr var det i lag förbjudet att klä sig i siden om  man inte var adlig. Klädseln var ett sätt att visa position och makt. Finns flera förbud införda under 1700-talet, inte bara i Sverige. Inte för att de någonsin efterföljdes så värst . . . Avsikten var att behålla pengarna inom landet, siden var ju importvara från Kina. Tappra försök gjordes att tillverka svenskt siden, men det lyckades aldrig så bra. Fransmännen och italienarna lyckades bättre. Det var emellertid väldigt viktigt att klä sig i enlighet med sin position. Redan  Marie Antoinettes Axel von Fersen t ex, skickade brev hem till pappa med den vanliga önskan från söner till fäder: "Skicka mera pengar!" Han var emellertid ingen snobb, han ville bara kunna klä sig som hans ställning krävde. Och i Paris var det DYYYRT! Även på 1700-talet. Det är först i våra dagar det står var och en fritt att klä sig som man vill och kan. Idag är det inte siden och sammet som gäller, det är svindyra märken. Och vi är många som trillar dit. Köpte t ex en  Chanel-inspirerad jacka samma dag jag varit på återbesök på utställningen,  inspirerad av vad jag sett. Försvarar mig med att den var på rea. En annan aspekt är att stylistens roll blir allt viktigare, inte bara designerns. Det inte bara vad man bär som är viktigt längre utan dessutom hur man kombinerar.

Festklänningar, hattar, skor från slutet av 1800-talet till våra dagar. 
Jean Paul Gaultier 2007
 Rhösskas cocktail-utställning har bytt lokal och blivit mycket mer innehållsrik sedan sist. Nu kan man se den i vad som förut var shoppen. Var och såg den igen i  mitten av augusti. Överst två bilder på några av de nyheter utställningen innehåller. Köpte den dokumentation av utställningen som fanns, och till min förtjustning visar det sig att författare till denna är en kurskamrat till mig, Josefin Kilner. Jodå, hon var duktig, det minns jag.

Från 1890-talet
De flesta klänningarna är från de stora modehusen, dock inte den vackra klänningen från 1890-talet. OBS att den inte kräver korsett, annars ett vanligt plagg detta årtionde. Korsetten blev man egentligen inte av med förrän Coco Chanel (m fl) slog igenom på 1920-talet.
1930-tal "Cocktail (engelska för tuppstjärt) är en drink, blandad av olika sorters spritdrycker, vin och eventuellt andra smaksättare. Den serveras väl kyld i ett litet glas med fot. Ibland dekoreras drycken med ett s.k. cocktailbär och ett drinkparasoll. Den första cocktailen blandades i USA på 1800-talet. Cocktailseden blomstrade särskilt under mellankrigsåren, då cocktailpartyt blev populärt som umgängesform. "  
Wikipedia


I bakgrunden svävar "Cry me the sorrow" av Christian Pontus Andersson, 2007
1992 Christian Lacroix

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar