Skulptur i Borås

Maj 2011: Skulptur i Borås är förstås slut för länge sedan. Emellertid köpte Borås stad in en hel del av de skulpturer som fanns med under utställningen och Borås är fortfarande värt en resa.
22 maj 2010. Det blev Borås iallafall. Trots stenhård ambition att göra ingenting. Ett bra beslut. Fin dag med fina konstupplevelser. Dessutom var det musikkårer i sta'n, vi fick höra Göta Lejon spela Oh when the saints . . . i marschtakt. Hamlet var med. Det var varmt, och han vägrade dricka vatten, så han fick vaniljglass. Smart hund.
Hur någon kan ha något emot Jim Dines Pinocchio begriper jag inte. Perfekt placerad vid början av Allégatan har han redan lyckats bli en symbol för Borås. Bengt Swegmark har verkligen givit alla boråsare och oss turister en underbar present. Här är Pinocchio på väg in till stadsparken för att kolla in de andra skulpturerna. "Checking out the competition"
Hade förr fördomar om Borås som tråkig stad, men det är inte sant alls. Borås har en jättefin stadspark, ett intressant Textilmuseum och antagligen fler restauranger/caféer per kvm i centrum än Göteborg (som är sanslöst överetablerat!). Förutom den sevärda skulpturutställningen, alltså. Här en av favoriterna. Vi kallade den för Stargate. Det hette den inte.


Pål Svensson, alltid min favorit, alltid spännande, alltid rumsligt intressant, och man måste bara älska en konstnär som har dynamiten som arbetsredskap och som hanterar den så känsligt. Har ingen aning om vad han kallat denna. "Stenen som log" kanske? Nej, det handlar nog mer om öppet och slutet, ljus och skugga, den slipade ytan mot den råa.
Så elegant och så vackert.


Denna raring har titeln "Mate hunting och har gjorts av Marianne Lindberg De Geer, en annan av mina favoriter. Ser nog så oskyldig ut, men det finns alltid något vagt oroande med hennes verk. " Mamma"-ljudinstallationen i Vanås får mig att skratta och springa genom skogen - åt andra hållet för att komma undan. Det är roligt och oerhört träffsäkert gjort. Kommer visst en "Pappa"- motsvarighet till Götaplatsen. Ser verkligen fram emot den.


. . . och någon (William Sweetlove) har gjort en pudel. Här blev Hamlet upprörd och skällde. Det modigt av honom, om än lite korkat. Det är en extra super king size-pudel.
Hamlet brukar annars inte ha åsikter om konst, men här anser han att han blivit kränkt. Jag försöker förklara att det handlar om konstnärlig frihet och att han faktiskt inte behöver bry sig.Claes Hakes Dogon, monumental granitport till andra sidan? Tolkningen är fri.  Ur denna vinkel kan det vara en gigantisk bokstav - ett tecken från vem? Forntiden? Framtiden?


Obs att dessa bilder bara är ett lite axplock. Det finns många fler skulpturer att se och uppleva. Rekommenderar start vid Turistbyrån, där det finns karta. En noggrann promenad med uppspårning av samtliga skulpturer tar dryga två timmar. En härlig dag med rika konstupplevelser väntar!