fredag 9 oktober 2015

Firar!

Först och främst att Svetlana Aleksijevitj fick Nobels litteraturpris. Kan knappt behärska min förtjusning, grät vid tillkännagivandet. Det är så välförtjänt rent litterärt och så underbart rätt i tiden. Det är en lysande berättare som prisas, men också en modig människa. Har läst hennes Tiden second hand och den bränner sig fast i minnet. Allt det fruktansvärda som berättas, men också det vackra och det förtröstansfulla. Skrev om den onsdag 30 oktober 2013 för den som vill läsa mera.
Man kan skriva sida upp och sida ner här, men det är det så många som gör just nu, så jag avstår. Rekommenderar i stället DNs kulturbilaga för idag. Har ställt mig i kö på Aleksijevitjs bok om Tjernobyl, man får vänta på nytrycket. OBS att hennes böcker är känslomässigt tung läsning, men angelägen. Vill gärna trycka på att hennes skildringar är allmängiltiga och handlar om människor i alla diktaturer, i alla krig, i alla former av förtryck, trots att hon skriver om Sovjet/Ryssland/Vitryssland. Det är bl a det som gör henne till en så stor författare.
Svetlana Aleksijevitj var mitt önskeval - sedan tre år tillbaka och det är ju underbart när man får som man vill :-).

Firar också att Agatha Christie skulle ha fyllt 125 år i år. Har tittat igenom  - jag tror fyra säsonger - av Poirot-filmer på en knapp liten vecka. Tro mig, man hinner inte mycket annat när man gör detta. Filmatiseringarna är verkligen FRITT efter Dame Agathas böcker men inte alltid sämre för det. Ibland blir det faktiskt bättre. Dame Agathas alter ego Ariadne Oliver har fått komma med i många av filmerna, spelad mer än förtjänstfullt av Zoe Wanamaker, ofta är det hon som höjer filmen. Hennes rollfigur utgör en förträfflig motpol till den alltid så logiske Hercule och man anar hur Agatha Christie åtminstone stundtals kan ha känt för sin detektiv.
Flera av den med rätta så hyllade Dame Agathas böcker har kommit i nyöversättning. Kul!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar