måndag 10 augusti 2015

Biografin om Suzanne Brögger

Se - där borta på andra sidan är Suzanne B  ;-)
Louise Zeuthen blev till frågad av Suzanne Brögger om hon ville skriva hennes biografi. Ett intelligent val, men så är hon ju just det, Suzanne Brögger. Intelligent. Och modig. Biografin omfattar de första 40 åren, dvs den tid hon gjorde sitt liv/fiktiva liv offentligt. Och sig själv/sin persona till
kultfigur. Dessa år sammanfaller till stor del med den långvariga brevväxlingen med hennes ungdomsförälskelse den franske diplomaten Philippe Baude.

 Massor av brev, ångande av sex. Han predikade fri kärlek, minsann och den här idén köpte Suzanne B - kanske. Det är komiskt att efter att ha läst alla dessa dyrkande brev få se bilder av Baude. En i mina ögon om inte ful, så åtminstone oansenlig, liten karl. Men han var hennes mentor, inte bara på det sexuella området och det är inte konstigt att hon valde sexlivet/äktenskapet/frigörelsen som område för sina litterära attacker. Så låg ämnet ju väl i tiden också. Lika komiskt är hennes uttalande att hon faktiskt aldrig varit särskilt intresserad av sex. Det kan ju faktiskt till och med vara sant :-)
Louise Zeuthen fick tillgång till alla Bröggers dagböcker och brev. Ett generöst och hederligt erbjudande. Inte många som gjort efter. Boken heter Kruka. Här håller jag inte med. Inte ens vad gäller den danska betydelsen - affekterad - jo, det får jag ju gå med på, men att man skulle kunna fylla den/ henne med vad som helst - nej, inte ett ögonblick jag tror på det. Den svenska betydelsen är feg. Och feg är det sista Suzanne Brögger har varit. Hon betalade ett högt pris för sitt fiktivt biografiska författarskap. Fyller 71 i år, fortfarande stilig :-) Läs boken, den är intressant. Ställer vår tids konstiga kändiskultur i klarare ljus.

PS: Älskar hennes hattar! Inte turbanerna, men hattarna        . . .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar