onsdag 4 februari 2015

Nya orkidéer

Det är orkidéfrossa i de flesta blomsteraffärer och vem kan väl motstå  . . . . ?  Inte jag i varje fall! Översta bilden föreställer vår Miltoniopsis som slog ut sin första blomma igår. Tror de skall vattnas lite oftare än Phaleanopsisarna (vilket ord!). Hoppas jag klarar det, mitt sinne för rutin är inget att skryta med.

För att fortsätta om Marion Zimmer Bradley: Hon har förutom Darkover-serien skrivit en hel del annat. Hennes Avalon-serie är höjd till skyarna både av kritiker och läsare. En kung Arthur-saga ur perspektiven kvinnligt/manligt, gudinnan/kristendomen.

 Jo, den är väldigt bra, det är den, men Darkover-serien är roligare. Läser nu om Marguerida Alton, som uppfostrats på en annan planet, av misstag kommer till Darkover där hon till sin fasa upptäcker att hon kan läsa andra människors tankar och dessutom är livsfarlig för andra. Inte nog med det, hon är dessutom potentionell arvtagare  till ett rejält stycke av planeten.  Den stackars Marguerida tvingas tillbringa åratal med att försöka behärska sina talanger. Och förvecklingarna är förstås oändliga. Och underhållande.

Bild nr två är en Zygopetalum. Pajasorkidé på svenska. Den doftar. Ljuvligt men inte så starkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar