söndag 1 februari 2015

Karen Blixen och Paula Modersohn Becker

Har varit på en tur till Danmark igen. Det är Louisiana som är huvudmålet. Denna gång deras utställning av Paula Modersohn Becker. Plus att jag
ville se en Pollock ur den nya donation Louisiana erhållit. Får väl medge att utställningen var ett svepskäl för att få göra en lite resa och övernatta på Skodsborgs förnämliga spa. Denna tur är en favorit. Vi brukar hinna med att besöka Karen Blixens fågelreservat också, där vi tar en liten morgonpromenad. Bland fågelkvitter och i vacker skog, där man lämnar nedfallna gamla träd liggande för hackspettarnas skull. Hamlet lämnas på pensionat kl 8 för att han skall få delta i morgonpromenaden på Ugglebo, och då är vi lite för tidiga för Louisiana som öppnar kl 11.
Självporträtt, Modersohn som ungPaula Modersohn Becker var en positiv överraskning. Osäkert vad det var jag tyckte så mycket om. Hennes inställning, kanske. Hon var realist, och hennes konstnärsskap var självständigt och eget. Hon målade främst kvinnor, gärna kvinnor med barn. En fascination för moderskapet. Föga insmickrande porträtt, men respektfullt målade.
Louisiana visar 150 bilder av de ca 750 som finns i konstnärens kvarlåtenskap. Konstnären dog endast 31 år gammal, 18 dagar efter att hon satt sin dotter till världen. Ett kort, men rikt och betydelsefullt konstnärsskap. Det fanns ett foto av mor och barn. Hon såg underbart lycklig ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar