tisdag 3 februari 2015

Skodsborgs spa och favoritfantasy

Från hotellrummet
Här har ni vårt danska favorithotell, med paradisisk spaanläggning och vackra rum. Hotellet är förvånansvärt fullt av dansk modernism invändigt, det skulle man inte tro av den palatslika utsidan att döma. Särskilt stilren och snygg är frukostmatsalen och utsikten över sundet kan göra vem som helst lycklig. Skall ta några bilder där nästa gång.

Läser sedan någon vecka tillbaka om Marion Zimmer Bradleys Darkover-romaner. En favoritfantasyvärld av typen "tänk om . . . " I det här fallet "Tänk om människor verkligen hade ett sjätte sinne, var klärvoajanta, kunde läsa varandras tankar, kunde känna varandras känslor osv". Hur skulle det samhället se ut? Marion Zimmer Bradley har skapat en hel värld, med flertusenårig (?) historia. Jag har faktiskt alla romanerna, ett 30-tal, men det kommer ut fler, skrivna av Deborah Ross, som har tagit över Darkover efter Zimmer Bradley som avled 1999. Darkover är en kall planet, det är framträdande i berättelserna, och naturligtvis med feodalt styre, men alla romaner utspelar sig i egentligen i en framtid. Det hela är väldigt roligt, spännande och  genomtänkt och man faller för hennes personer som är begränsat hjältematerial och därmed lättare att ta till sig.

Paula Modersohn Becker

Nu kollade jag med Bokus om det kommit ut något nytt och fick en smärre chock. Jag visste att Marion Zimmer Bradley gett ut massor av novellsamlingar också, men de har varit slut på förlag i evigheter. Nu har de getts ut igen, säkert 20 st. HJÄLP! Vill jag ha alla dessa? Antagligen. Dessutom hade Deborah Ross gett ut en ny och den måste jag bara ha!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar