torsdag 7 maj 2015

Fujijama

Japans berömda berg. Bilden är tagen från Shinkansen, Japans lika berömda snabbtåg, mellan Kyoto och Tokyo. Mer japanskt än såhär är det svårt att få det :-) Shinkansen har funnits sedan 1964. Hörde ni, ni på SJ?

Ser nu om James Clavells serie Shogun med Richard Chamberlain i huvudrollen. Serien är tämligen fritt hopkommen
och löst baserad på shogun Tokugawas väg till makten. Tokugawa, här omdöpt till Toranaga spelas av Toshido Mifune, Kurosawas

skådespelarfavorit alla kateorier, och en av mina. Serien är nu 35 år gammal och det märks ibland, men dräkterna är FANTASTISKA, särskilt Toranagas, och inredning och miljö lika så. Väntar med spänning på att få se Toranagas borg, som jag hoppas är inspelad i Nijoborgen, Tokugawas borg i Kyoto, som jag nu faktiskt besökt. Med på världsarvslistan, en fantastisk upplevelse, med de berömda näktergalsgolven och gömställen för livvakter och allt. Näktergalsgolven kvittrar när man går på dem, detta för att inte otäcka lönnmördare skulle kunna smyga sig på. Och de kvittrar faktiskt fortfarande. Tyvärr regnade det tämligen enastående när vi var där, så jag kunde inte ta några bilder utifrån, och inne i borgen fick man inte fotografera. Men massor av underbara väggmålningar fanns det, bladguldet flödade :-)
 Nedersta bilden är från Gion-området i Kyoto. Där var så vackert så att det kändes helt overkligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar