söndag 4 september 2016

Tjolöholms slott

Hade tänkt visa fina bilder och skriva om filmkostym från kostymfilmerna gjorda på Jane Austens böcker. Utställningen visas hela hösten (helger) på Tjolöholms slott. Väldigt passande - slottet är en sorts filmkuliss i sig självt. Vi hade tänkt titta på utställningen på egen hand eftersom vi hade med oss näst minsta barnbarnet. Det visade sig vara omöjligt, man var tvungen att följa en guidad visning. Säkert jätteintressant, men inte när man är två år. Vi fick alltså nöja oss med utsidan  och inlägget får handla om slottet i stället. Det räcker långt.
Tjolöholm är byggt i Tudor-stil men påbörjades i slutet av förrförra sekelskiftet. Alltså så otidsenligt man kunde få det. Men så gjorde man då, detta var eklekticismens tider. Nu känns det som en anomali. Jag tycker att det är kul, det är ett jättehärligt slott, ligger underbart vid havet, underbara trädgårdar dessutom. Extra fina i år, man deltar i Göteborgs internationella trädgårdssatsning.          

Lars Israel Wahlman var arkitekt, familjen Dickson uppdragsgivare. Arts and Crafts var idealet. Några ekonomiska begränsningar verkar inte ha funnits :-)
Bilderna är tagna på slottets baksida. Det är den sidan som vetter mot vattnet. Där finns en liten strand, och jättefina platser för picknick.

Bilden bredvid är faktiskt tagen från framsidans gård, där är ofelbart skugga.

Dräkterna och slottets insida får vi se vid nästa tillfälle. men se utställningen, det ska jag!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar