torsdag 21 mars 2013

Från Romarrikets dagar









En del av akvedukten från Taurusbergen till Aspendos, en liten by i Alanyaområdet, Tänk att den har hållit i nästan 2000 år. På sitt sätt lika fantastiskt som det så snabbt byggda, moderna Dubai. Romarna byggde lika frenetiskt. Vi var och tittade på den välbevarade och restaurerade grekisk-romerska teatern i Aspendos också, se liten bild.  När den var i  bruk var scenens vägg målad och prydd av målade skulpturer. Var säkert fint och jag skulle så gärna vilja se hur det såg ut på den tiden, en riktig restauration, alltså.

 I Turkiet var det vår, det var visserligen kallt tidigt på dagen, men så letade temperaturen sig upp till över 20 grader. Underbart! Vi hade tur med guiden, Gökhan hette han, var historiskt intresserad, stolt över sitt land och kunde förmedla det också. Vet nu massor om Turkiet, det moderna Turkiets grundare Atatürk inte minst, och intressant var det.
Det är Maria Lang-revival på gång, det får ni inte missa. Nordstedts kommer med 5 av hennes deckare i nyutgåva. Har precis fått hennes debutroman Mördaren ljuger inte ensam, och den är förstklassig, det vill jag lova.  Utspelar sig i litterturhistorikerkretsar, och hade jag trott att dessa var så glamorösa och spännande som beskrivs hade jag gett konstvetenskapen på båten och bytt ämne. Spännande är det också, och upplösningen är både tänkvärd och förbluffande modern. Och kläderna . . . ML var verkligt intresserad av kläder och det gör det hela ännu roligare. Romanen är filmatiserad och går på bio just nu, men jag undrar lite. Filmen får bra kritik, men Maria Langs deckare har något av teaterscen över sig . . .


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar