lördag 9 mars 2013

Hemma igen

En fantastisk resa, fullspäckad till bristningsgränsen. Det blev inte mycket sömn, det kan jag säga. Det är det här med att vänta på flygplatser också, och det blev  många flygturer och tidsomställning hit och dit. Käre Maken är nu genomförkyld och jättetrött och trött är jag också. Men nöjd.
Bilderna, Kära Vänner, är från Abu Dhabi och Sheikh Zayeds Grand Mosque som rymmer förbluffande 40 000 personer, är byggd i marmor som tagits från havet och som inte blir varm ens i det hetaste solljus (jag kollade självfallet ;-)). Den tog 20 år att planera och bygga och stod klar 2008, då var shejken , som betalade bygget ur egen ficka, död sedan två år tillbaka. Ingen vet vad moskén har kostat men det talas om 2 - 2,5 miljarder dirham, det dubbla ca i svenska kr. Beklagar blänket i mitten av den stora bilden, var tvungen att fota från bussen. Moskén är underbart vacker, fantastisk prakt och ljuvliga marmorinläggningar. Det är svalt och skönt inne i byggnaden dessutom. Detta, Kära ni, är nutidens motsvarighet till Europas medeltida katedralbyggen.
Lilla bilden till höger är detalj från en av pelarna inne i själva moskén. Bilden till vänster visar förgården. För mig, som åkte främst för att se arkitekturen, var detta nog höjdpunkten. Man reser vanligtvis runt och ser sevärdheter från gångna tider, här är ALLT nytt, sällan mer än 20 år, och det är en upplevelse i sig.
PS: Arne Dahls Hela Havet Stormar var  absolut läsvärd, spännande och välskriver, förstås, och Käre Maken säger att den otäckaste, mest otroliga berättelsen är sann. Läser nu Murakami: Fågeln som vrider upp världen. Surrealistisk och fängslande, som allt han skriver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar