torsdag 14 augusti 2014

Fler slott

På hemväg besökte vi Sofiero också. Jo, jo, det är detta med slott . . .  Här tog jag så många bilder att jag får dela upp min berättelse i två delar. Dock tog jag inte en enda bild på själva slottet, så ni får gå in på länken ovan om vill se hur det ser ut. Obs att slottet är tänkt som en sommarstuga. Visst är den fin? Bilden här till höger är från parken på slottets baksida. Innehåller moderna skulpturer och sträcker sig ner mot Öresund.
Slottet byggdes av Oscar II och Sofia och stod klart 1866. När kronprinsparet Gustav (VI Adolf) och Margareta (Connaught) gifte sig 1905 fick de slottet i bröllopsgåva, och det är detta trädgårdsintresserade par som gjort slott och trädgårdar till vad det är idag. Är de inte väldigt stiliga?

I parken ner mot havet hittar men de mest oväntade ting: Vad sägs om denna totempåle, utförd av canadensiska indianer från Queen Charlotte Island, i 400 år gammal rödbok som hämtats för ändamålet från denna ö. Inte riktigt vad man förväntar sig.
Här är råttan och lejonet också. Huvudfigurer i en labyrint med fabel om att råttan kan lyckas där djurens konung misslyckas. Det är ju ett roligt konstverk i en kunglig park :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar