torsdag 21 augusti 2014

Kläder för scen

Såg häromdagen utställningen Staged FashionFalkenbergs museum. (Pågår till 14 september.) Och jag ser nog om den en gång till. Visar scenkläder som Yohio, Roger Pontare, The Knife med flera burit. Återkommer med fler bilder därifrån men  . . .
Läser just nu Anna Whitelocks nya biografi: Elisabeth I Historien om drottningen och hennes förtrogna. Och det är svårt att inte göra jämförelser. Drottningen nålades och syddes in i sina kläder av tappra hovdamer. Varje dag. 100-tals nålar. För att inte tala om perukerna (Elisabeth började tappa håret redan tidigt under sin regenttid) och det i centimetertjocka lager pålagda sminket. Det tog timmar att göra drottningen redo för den scen hovet utgjorde. Tanken går till dagens artister och deras sminkloger. Och vad gäller kläderna, se här: Den röda överdelen kunde prytt vilken dam som helst vid Elisabeths hov. Då med insydda valben i korsetten. Det var inte precis bättre förr. Klänningen till höger för tankarna till samma epok, fin, men kanske inte hovet.
Och här: dräkterna skulle kunnat pryda (italienska ?) hovnarrar. Men detta är scenkläder från vår samtid, inte från det Elisabethanska hovet, 1558-1603.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar