måndag 25 augusti 2014

80-tal, Elisabeth och Murakami

Full i skratt när jag ser omslaget till alltid lika trendkänsliga NKs senaste reklambroschyr. Vilken 80-talskänsla man får! Till och med håret. Nu gillade jag - och gillar fortfarande -  80-talet (kanske inte axelvaddarna då), så mig gör det inget. Färg och attityd, välkomna åter!

Anna Whitelocks bok om Elisabeth I och hennes hovdamer ger en inblick i hur livet levdes vid hovet. Kläder, mat, seder och bruk. Dessutom får man veta mycket om alla mordkomplotterna. Påven gav glatt dispens åt vem som än gjorde ett försök. Och det  var det många som gjorde.  Misslyckade sådana, förstås. Under dryga 40 års tid! Den sammanlagda klantigheter här är ju närmast otrolig. Dock, det kan inte varit lätt för drottningen att leva ett helt liv under konstant mordhot.
Spännande var också att läsa om hennes sovplagg: Vida särkar i siden, brokad eller sammet som fodrades, i bästa fall med sobelpäls. Förklarar hur hon överlevde vinternätterna i dragiga slott.

Har dessutom hunnit med Murakamis senaste: Den färglöse Herr Tazake. Tack till Eiko och Yukiko Duke för, vad jag misstänker är, förstklassig översättning. Det har säkert inte varit enkelt. Fascineras av hans sympativäckande personer, filosofin, berättelserna i berättelsen, dröm/verklighet, musiken (förvånansvärt västerländsk), platsbeskrivningarna, tja, allt! Får insikter som inte riktigt hade landat: Åldersfixeringen, t ex. Herr Tazakes vännina, två år äldre!!, omtalas hela tiden som hans äldre kvinna. I mina ögon är två år, åt det ena eller andra hållet, försumbart när det handlar om vuxna människor. Tydligen är det inte så i Japan.

Understa bilden. Skulle vara vår kompost. Visar sig vara en avokadoodling. Jo, vi äter mycket avokado.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar