tisdag 29 september 2015

Mera Kusama

Kusama i, gissningsvis New York, i ett samarbete med Louis Vuitton. Hon designade väskor, skor och kläder. 2012. Obs att man i Japan inte har våra konstiga skiljemurar mellan mode och konst. Håller 100%-igt på japanerna här.

Under 60-talet och långt in på 70-talet hade Kusama sin penis-period. Snoppar överallt. Älskar särskilt hennes karriärsstege med alla snopparna i vägen. Det är jätteroligt, men inte desto
mindre obehagligt sant. Alla dessa snoppar . . .  Finns i alla mönster och format: randiga och prickiga, små, stora och ibland ringlande långa. Rätt otäcka, faktiskt. Hon arrangerade happenings med sex-motiv, bl a ett homosexuellt bröllop mm, mm. Blev så anklagad för att vara sexgalning. Lite komiskt i sammanhanget är att hon själv alltid är påklädd upp till halsen och inte visar en enda millimeter naken hud. Hennes agerande assistenter, däremot . . . Och för mig andas denna besatthet mer sexualskräck än något annat.Kusama är själv ofta en del av sina egna verk. En dyster, liten del. Inte ett enda leende. Helt obegripligt, hon kunde väl vara glad över att det går så bra?
Det är faktiskt en docka på bilden till vänster, men den är kusligt lik.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar