fredag 30 december 2011

Karin Falk om Det svenska modeundret

Lek med kontraster
Lovade för ett tag sedan att skriva en resumé av denna nyutkomna och för oss klädgalna så intressanta bok. Den är en översikt över svenskt mode, och ett inlägg i modedebatten. Utgår från några av kapitelrubrikerna.  
Kan en väska också bara vara en väska?: Svaret på den frågan är enligt mig  Nej, men i kapitlet diskuteras också lyxkonsumtion och influenser och konsumtionssamhället vi lever i. Det svenska modeundret. Egentligen från sekelskiftet och framåt med start tidigt 90-tal med Filippa K, Johan Lindeberg, Anna Holtblad samt Tiger, Nudie, Whyred. Svenskt modes kodord: jeansbaserat, stilrent, funktionellt, bärbart. Skandinaviskt ljust, minimalistiskt, modernt och jämställt. Samtidigt finns avantgardet med konceptuellt och konstnärligt mode: Nakkna, Sandra Backlund, Helena Hörstedt. Kapitlet Det demokratiska modet handlar om politiker och deras kläder, basplagg, Katja of Sweden, Rohdi Heintz och Mah Jong - föregångarna till modeundrets designers. Plantskolan dvs HM med sin mode-för alla-filosofi och sin avsaknad av lyx. Och inte minst med sitt prispressande inflytande. Första vågen: Acne, som inte gör traditionell reklam utan kör "branded by doing", designen bygger ofta på kontraster, det andogyna.Tiger - passform, kvalité och material. Whyred - rebellanda och koppling till konstscenen. Cheap Monday - lättburet, billigt okomplicerat mode. Modevisning och modeveckor. Här diskuteras betydelsen av dessa och hur man skulle kunna agera bl a från statligt håll för att stärka Sveriges position i modevärlden. Andra vågen: Carin Rodebjer - användandet av kontraster för att ifrågasätta, ytterligheter, volumiöst och smalt, feminint och maskulint. Hope - avskalat, enkelt, klassiskt. Enkla linjer, välgjorda detaljer. V Avenue Shoe Repair. Yvigt, teatralt, dramatiskt. Dekonstruktion. Carin Wester - som gått från det avantgardistiska till sammanhållna kollektioner med moderna basplagg. Ifrågasätter könsroller. Det finns också ett kapitel där modebloggarna - en av den nyare maktfaktorerna - tas upp.
Det är svårt att skriva om något så föränderligt som mode, och det är mycket svårt att sätta ord på trender och företeelser. Karin Falk gör det bra. Låt er inte nöja med min hafsiga sammanfattning - läs boken!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar