tisdag 13 september 2011

I Tolkiens värld

Läser med stort nöje Daniel Grottas biografi om J. R. R. Tolkien. Det finns en story här, där Tolkiens efterlevande (läs Tolkiens son Christopher) har nekat Grotta tillgång till efterlämnade papper och nekat honom så långt det var möjligt att göra intervjuer. Ett mycket märkligt ställningstagande av en akademiker. Det har emellertid fört med sig att Grotta, helt i enlighet med J. R. R:s filosofi att man skall gå till källorna i stället för att läsa vad andra skrivit, har tvingats gå andra vägar. Hans biografi sätter in Tolkien och hans verk i tid och miljö, och han gör det intressant. Beskrivningen av mellankrigstidens Oxford, där Tolkien var professor, kollegorna och vännerna, bl a C. S. Lewis, han med Narnia ni vet, är ett nöje att läsa. Tidsperioden och miljön känns idag nästan lika främmande som Tolkiens Midgård. Tolkien beskrivs som en hopplös föreläsare, han mumlade när han talade, talade jättefort och var dessutom osammanhängande. Men han var populär! Stor charm, stor generositet med sitt kunnande, stor kärlek till sitt (sina) ämne(n), en fantastisk förmåga att kunna lyssna och humor är nog förklaringen. Han har beskrivits som en blandning av Gandalf och Frodo, och påstår själv att han i allt utom sin (ganska ansenliga) längd egentligen var en hob.
Galadriels spegel?
Tolkiens ämne var språkvetenskap, m a p kulturvetenskaplig förståelse, och han var en språkkunnig man. Grekiska och latin (självklart på den tiden), fornisländska, fornsaxiska, mm, mm fanns på repertoaren. Så uppfann han alviska också, och skrev dikter på detta språk. En underbart mångkunnig man på det akademiska området. Hans paradhäst var Beowulf, om vilket jag vet platt intet, tror att det är en medeltida anlo-saxisk diktcykel. Skall kolla. ---- Jodå, en nätt liten dikt på 3183 rader, forn-engelskt nationalepos som egendomligt nog mestadels utspelar sig i Danmark och södra Sverige. Här finns det hjältar, troll och drakar, lätt att koppla till Tolkiens Midgårdssaga. Det tog Tolkien 14 år att fullborda Sagan om Ringen, och när den först lämnades till förlag blev den refucerad. Man kan lätt föreställa sig Tolkiens besvikelse och frustration. Emellertid bad sonen - vd för det familjeägda förlaget - att få läsa manuset. Han insåg att det var ett mästerverk, men ansåg att boken inte skulle gå att sälja. Emellertid var beslutet om utgivning inte hans att fatta, så telegraferade till sin far som befann sig på resa i Japan: "Boken ett mästerverk, men vi kommer att förlora 1000 pund". Fadern telegraferar tilbaka: "Är du säker på att det är ett mästerverk får du förlora 1000 pund". Det var en stor summa på den tiden, och boken sålde som alla vet i fullkomligt ofattbara mängder. Grotta menar att Tolkiens avsikt med Sagan om Ringen-trilogin var att undersöka hur myter skapas i en tid då gamla myter inte längre är relevanta. Tolkien själv menade att det inte fanns någon annan avsikt än att berätta en god historia - vilket inte hindrar att Grotta kan ha rätt.
Rosenapel - det måste ju bli träd som illustration
Det finns ännu en biografi, en officiell sådan, dvs godkänd av familjen, skriven av Humpfrey Carpenter. Skall försöka läsa den också, och jag tror jag skall läsa om Billbos Äventyr, det var så länge sedan. Boken har försvunnit ur mitt bibliotek, vet du något om det Kära dotter? Måste alltså till Falkenbergs B, det är något större än mitt. Får nog läsa om Silmarillion också, men så vitt jag minns är den bitvis underbar, till stora delar fullkomligt oläslig.
Jaha, tog mig en titt på Silmarillion och mitt intryck består. Tänker inte läsa om den, boken är inte  färdig, den består av massor av idéer som inte har sammanhang, och förtrollningen finns helt enkelt inte där. Hittade däremot Sagor från en farofylld värld på biblioteket. Här, däremot är förtrollningen kvar. Särskilt i Blad av Niggle och Sagan om smeden och stjärnan. Den sistnämnda är den sista sagan Tolkien skrev, och den är vacker. För övrigt är det underbar underhållning, helt magiskt! Grottas biografi är min favorit, vacker lay-out och vackra teckningar som gör att man färdas till sagornas och hjältarnas tid, till skillnad mot Carpenters som å andra sidan har foton. Skall vid tillfälle berätta den romantiska historien om paret Tolkien. Återkommer - på denna plats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar