onsdag 7 september 2011

På Elisabeth I:s tid

Kent Hägglunds bok om William Shakespeare En man för alla tider handlar åtminstone hittills mer om "Tiden", d v s den tid Shakespeare levde i, än om vad Shakespeare skrev. För den som älskar Elisabethanerna är boken ett riktigt fynd. Och det gör ju jag. Man får veta det mesta om de villkor skådespelare och andra teatermänniskor levde och arbetade under, man får också veta en hel del om vad folk tjänade, vad saker kostade osv, osv. En biljett till teatern visar sig ha haft ungefär samma pris då som idag, om man räknar om penningvärdet. Teaterkostymer var emellertid OERHÖRT dyra, dyrare då än idag. En årslön för en outbildad arbetare var 1 pund, en kostym kunde kosta 80 pund.Varje teatersällskap kunde sätta upp ca 40 olika pjäser per år, en ganska fantastisk prestation. Bara tänk att lära in alla repliker. Den tidens teater innehöll mer av schablonroller, men ändå! Man får också veta hur London såg ut, London Bridge var FANTASTISK!! Kantad av hus på upptill fyra våningar, med butiker i botten och bostäder ovanför. Hade inte klart för mig att bron var fullt så pampig, men detta slår det mesta. Förfärligt synd att den är borta, tror att det var den som försvann i ramsan "London bridge is falling, down, falling down . . . " ni vet.
Nähä, det var fel, den bron som föll ner var visst ännu äldre, och de som såg till att den föll var visst vi. Dvs vikingarna, på oss kan man med rätta skylla det mesta som föll ner på den tiden. 1000-talet ungefär.
Boken avslutas med en kort redogörelse för alla Shakespeares pjäser, intrigen i blixtfart, svenska uppsättningar, mm. Väldigt informativt, man inser att det händer väldigt mycket, gärna identitetförväxlingar, intriger om makt och MASSOR av mord. Verkligen skilt från dagens teater där det mest PRATAS.
Så här långt är boken en verkligt rolig läsupplevelse. Tänker nu återvända till den tillsammans med ännu en kopp cappuchino. Nutiden verkar inte ha mycket att komma med, det stormar och spöregnar - inte ens Hamlet vill ut.
Ljuvlig bild från i våras - vår rosenapel i blom.
Hej så länge, vi ses imorgon!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar