måndag 25 juli 2011

Underbara regniga dagar

Det regnar fortfarande hos oss. Det gör att jag kan ligga i soffan och läsa utan ett uns av dåligt samvete. Är alltså klar med Diane Wei Liangs De dödas fjärilar. Roligt och en igenkännande upplevelse för mig eftersom den utspelas i Beijing, mestadels i hutongerna, Beijings gamla bostadskvarter, rena labyrinterna med envåningshus och murar byggda i fyrkant runt små gårdar. Allt i grått. Boken innehåller också massor av mat, fastnade särskilt för friterade frukostpannkakor - yo bing. Kan innehålla salladslök och sesamfrön. Visst låter det gott? Läser nu Antonia Frasers biografi om hennes liv tillsammans med Harold Pinter. Det tas en massa för givet här. Att man vet vilka personerna är och vad de har skrivit, t ex. Letade i bokhyllan och visst, där står Antonia Frasers bok om Marie Antoinette. Men det var också allt. Har aldrig sett en pjäs av Harold Pinter (dramatiker, nobelpris 2005) och tvivlar på att jag någonsin kommer att göra det. Boken är uppbyggd på dagboksanteckningar. Tämligen pratig, men jag tänker försöka hitta andra böcker av Antonia Fraser. Men inte andra om Harold Pinter.
Såg igår ett litteraturprogram där professor em Bodil Jönsson diskuterade sin bok om åldrande: När horisonten flyttar sig. Så intressant, hon har den ovanliga förmågan att skifta paradigm. Bara måste ha henns bok!
Bild: Drakbåt vid sommarpalatset utanför Beijing och en gammal bild, med sämre kamera, från promenad längs Ätran. Om man tittar VÄÄÄLDIGT noga kan man upptäcka Käre Maken och Huliganen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar