tisdag 31 januari 2012

Stängt!

Jaha, så får man tänka om igen! Det visar sig att skidanläggningen på Hallandsåsen bara är öppen på helgen. Vilken tur att jag kollade! Nu planerar vi alltså skidor på lördag och Posthotell på söndag. Tills dess läser jag Feist. Till min fasa är jag nu på sista boken. Är nu smått beroende av Midkemia och dess värld. Måste nu ta nya tag, det finns ett gäng böcker i början som jag missat Verkar inte finnas på mitt bibliotek här i Falkenberg. Feist skriver sina historier i tidsfölj och i omgångar om tre eller fem och jag har inte lyckats få tag på Ormkrigskrönikorna. Vi är i samma värld hela tiden , men nya intriger, nya krig och nya huvudpersoner aven om några riktigt långlivade alver, magiker och valheuroner hänger med hela tiden. Ormkrönikorna består av fem böcker, så jag har ett visst hopp om att få vara kvar i fantasyns land ett tag till. Och så är det inledningen på det hela, en fem-sex böcker som Feist skrivit tillsammans med Fanny Wurts. I nödfall får jag vända mig till Bokus, min favoritleverantör av verklighetsflykt.
--------------------
Nix, detta var svårt. Det verkar som om Ormkrönikeböckerna inte ens finns på förlag, inte ens på engelska. Det är inte helt bekvämt att börja läsa på engelska när man vant sig vid översättningarna, gäller särskilt fantasy, där översättningsproblematiken verkligen är delikat. Vad tror ni om antikvariat? Gör ett försök där. Inte helt enkelt nu när Gojaba lagt ner.
Bild: En av mina orkidéer igen. Kan helt enkelt inte låta bli.

måndag 30 januari 2012

Yoga

har börjat Yoga igen. Nix, inte någon kurs, jag gör mina övningar hemma. Kurser måste man passa tider för, och det passar inte mig. Jag gör korta pass, 2-3ggr per dag om jag har möjlighet. Det blir Solhälsning, Hunden, Katten, Plankan, stor och liten Kobra, Kamelen mm och avslutar med Trädet. Älskar namnen på dessa övningar, det gör det hela mycket roligare! Hamlet hjälper gärna till, han gillar min yogamatta. Där gör han Hunden suveränt! Så har vi övningen Enbent Kungspingvin. Till den har jag långt. Kolla HÄR får ni se!
Mina planer för veckan är under ständig omprövning. Käre Maken vill till Hallandsåsen för att åka skidor. Det vill inte jag, jag vill till Dolomiterna.  Men det verkar bli Hallandsåstur på onsdag. Så vill jag absolut till Posthotellet för att ta några bilder åt er, kära läsare. Blir möjligen på söndag. Idag tänker jag inte ens gå ut. Det är visserligen vackert väder men det blåser syndigt kallt. Ha en riktigt fin dag allihop!

söndag 29 januari 2012

I fantasins grepp

Är nu så förtrollad av Robert E. Feists Midkemia-saga att jag inte har minsta lust att göra något annat än att läsa vidare. Feist lyckas verkligen vara originell, faktiskt inte så lätt som man skulle kunna tro. Just nu är jag mitt i en värd där onskan har segrat och som han uppfunnit verkligt bra. Utan att ta i på alla plan, som det är så lätt att göra. Bärare av Ondska heter denna trilogi. Verkligt ruskigt, och med logiken i behåll. En plats utan medkänsla och kärlek. Aztekiska dödsoffertanken har dragits ut till ytterlighet. Brrr! Det enda jag kan klaga på är hans bristande språkkänsla vad namnsättningen beträffar. Japanska blandas med slaviska och engelska med rent påhittade. Ja, ja, det är en marginell brist i sammanhanget. Allt annat är bra, personerna lever, de har fel och brister men många fattar man sympati för ändå. Storyn är spännande och "trovärdig", leder dessutom frammåt. Fler och fler världar öppnar sig. Nästa del i detta gigantiska världsdbygge heter Stjärnalvernas stad. Det låter ju helt underbart och dessutom lite vänligare, men boken är första delen i Demonkrigen.
Måste nu samla ihop mig och ta mig till ICA. Maten börjar ta slut och jag har ingen hjälp av Käre Maken, han tittar på finalen i Australian Open. Nadal mot Djokovic. Kan ta hur lång tid som helst.

fredag 27 januari 2012

Hus och Hotell

Hustoppen är en ny programidé på tv8, (måndagar 21.00) kopierat från engelsk tv och modifierat till svenska förhållanden. Absolut sevärt. De två programledarna visar två hus per program, plus ett ur juryns (tre pers med Gert Wingård i spetsen). Husen är originella vare sig de är självbyggen eller arkitektritade. Juryn sätter poäng. Här har man chansen att få se riktigt spännande hus och det är intressant när juryn motiverar sina ställningstaganden. Gillade programmet helhjärtat. Väntar nu med spänning på att få se hur Gert Wingårds bor. Det är ofta en besvikelse hur arkitekters hem ser ut: Öppen planlösning, modernistiskt, stramt, vitt. Det sorgliga  är att det är så homogent och säger en hel del om svensk arkitektutbildning. Måste i sammanhanget nämna Göteborgs nya Posthotell och Magnus Månssons inredning med sammetsdraperingar, kristallkronor och - jag citerar arkitekten - "tingeltangel", enligt Mark Isitts härliga recension i GP igår. Rummens inredning lär växla mellan viktorianskt och lite brackigt och bara brackigt. Kan knappt behärska min förtjustning, utledd som till och med undertecknad blivit på glas, betong, läder och stålrör. Är nu nyfiken och tänker bo på hotellet så snart tillfälle yppar sig. Kan dock inte påstå att jag är så hänförd över hotellets exteriör, men Jaume Plensas stylitgubbar utanför tycker jag är helt underbara. En lyckad parafras på de tre aporna, och hur man skulle kunna undgå att koppla till mutskandalerna i göteborgspolitiken det senaste kan jag bara inte förstå. Fint med färgerna också, behövs verkligen. Sune Nordgren har valt konst till hotellet för 20 milj. Vilket drömuppdrag!
Tvekade om jag kunde rubricera inlägget som att det handlar om konst, men visst gör det det!
Blommor till Magnus Månsson, tulpaner i massor av solljus. Kan behövas idag.

tisdag 24 januari 2012

Mellan Midkemia och Chicago

Fler phaleanopsisar
Försökte verkligen se V I Warshawski, dvs filmatiseringen av Sara Paretskys deckare men den var faktiskt för fjantig. Ms Paretsky - Hur kunde du låta dem förstöra dina fina böcker sådär? Kathleen Turner gör en utseendemässigt bra roll, åtminstone stämmer hon med min fantasi, men så uselt manus! Det är väl klart att det inte skulle fungera. Orkade trots god vilja inte se mer än ca 20 min.
Midkemia är Raymond E. Feists fantasyskapelse och jag är nu på bok 13. Verkligen underhållande, när man nu ändå fantiserar så skal man göra det ordentligt och det gör Feist. Här finns inga gränser för vad som kan dyka upp. Jag har så roligt! Det finns sådär en 10 - 12 böcker som jag missat, de utgör början av historien och de verkar vara svåra att få tag på. Nu har jag bara tre böcker kvar (eller möjligen fyra) och jag har börjat oroa mig för att det hela skall ta slut. Vi har egentligen fint väder och man borde ju ta sig ut, men jag tillbringar hellre dagen i Midkemia.
Rubrikens Chicago: Det är där ms Warshawski har sitt liv och sin gärning, och böckerna ger verkligen ett fint och kärleksfullt porträtt av staden som minsann inte bara består av parker och lyxkvarter.

måndag 23 januari 2012

Fler orkidéer

Här är några sötnosar till! Väntar nu på V. I. Warshawski - 14.20 på tv4film. Den får usel kritik, men böckerna av Sara Paretsky är riktigt bra, feminism och samhällskritik i lagom avvägd dos och jättesspännande! Påstås vara actionkomedi och det måste jag se för att tro på. Action - javisst! Komedi - vart kom det ifrån?








söndag 22 januari 2012

Orkidéer

Har äntligen tagit mig samman och fotat några av mina underbara orkidéer som blommar sedan advent. Skötsel: Vattna inte oftere än en gång per vecka, spola igenom krukan och låt vattnet rinna av. Jag har lecakulor i botten av ytterkrukorna, orkidéer tycker inte om att vara våta om fötterna. Ca 1 gång i månaden ställer jag allihop i badkaret, häller i vatten nästan till krukkanten och häller på orkidénäring. Där får de stå någon timma innan jag tar upp dem. I år blommade alla utom en och jag har ca 15 st. Flest Phaleanopsis och några Miltonia. Helt underbart vackert!
Idag kommer Shakespeare In Love på kanal 8. 20.00. Har du inte sett den, så gör det! Hur fantastisk som helst. Allt är bra i den filmen och hade det inte varit så att jag dels har filmen på DVD, dels har sett den fyra (kan vara fem) gånger, så hade jag sett den igen. Engelsmännen kan göra romantiska komedier som är både och!
Får inte plats med fler orkidéer, så de får sparas till imorgon.

lördag 21 januari 2012

TV-tablåer och kokosnötkakor

Idag, mina vänner, är det lysande underhållning på tv: Skidskyttet går av stapeln med både stafett för damer och masstart för herrar. Rafflande spänning kommer det att bli. Stort GRATTIS till Fredrik Lindström som tog sin första världscupseger igår. Må det bli den första av många! För övrigt är det som det brukar - uruselt på bästa sändingstid 20-21 - Stjärnor på slott och Gladiatorer ger jag fullkomligt f-n i, skådespelare och musiker får gärna ha privatliv för mig, men jag är tacksam om de håller det för sig själva. Betr alla lekprogram: vuxna människor, kända och kvasikända, får gärna leka om de vill, bara jag slipper titta på. Alla bra filmer börjar jättesent. Skulle vilja se den så hejdlöst efterapade Seven, men kommer inte att kunna hålla mig vaken till 23.00 när den börjar, för att inte tala om Löftet med Sean Penn och Jack Nicholson som börjar 0.15!!! Började se en gammal Hitchcock igår som startade kl 21.00 (I sista minuten), men den var för pratig, och dessutom har jag sett den förr. Lägg några filmer kl 20.00, INTE bara dessa tramsiga amerikanska "romantiska komedier" som egentligen inte är varken det ena eller det andra! Barn måste faktiskt inte kunna se alla kanaler samtidigt.
Borde heta polkagristulpaner menn det gör de nog inte
Har bakat supergoda kakor som går hyfsat in i LCHF-dieten:
300g hasselnötter, fint malda
400g kokos
4dl canderel (byt gärna ut hälften mot Sötin el likn)
2 ägg
Vispa ägg och socker poröst, blanda i resten. Klicka ut på bakplåt med bakplåtspapper. Jag använder två matskedar, en att ta med, en att skrapa av med. Sätt en hasselnöt i mitten på varje kaka. 180 graders ugn, 10-15 min.
Jag la mina kakor i plåtburk, men det var ingen b ra idé, de blev alldeles mjuka. Lägger dem i frysen nästa gång.

torsdag 19 januari 2012

Mer om Howards End

Faktiskt i samma stil som Howards End
En sagolikt engelsk film, kunde inte ens dricka mina cappuchinos till den, var tvungen att ta till thé. Jodå, fantastiskt skådespeleri naturligtvis, och underbara miljöer både inomhus och utomhus. En vacker film som tonade i sepiabrunt. Ett vanligt drag när man ger sig bakåt i tiden, men effektivt. Och damernas hår! Helena Bonham Carter verkar vara av naturen rikt begåvad därvidlag, men dessa fantastiska hårmassor måste helt enkelt haft lite extra tillägg. Skulle gärna vilja se ut sådär, mina testar kommer inte ens i närheten. Emma Thompson och Anthony Hopkins  som ju för det mesta gör skådespelarprestationer på hög nivå var här till och med bättre än jag hade förväntat mig. Filmen handlar om klassskillnader, ansvar och ägande bl a, och till min stora förtjustning visade sig ägandet till stor del bestå av hus. Vilka interiörer! Lite väl mycket luft mellan möblerna för att vara riktigt viktorianskt, men naturligtvis snyggare. Åtminstone med nutida ögon.
Går nu tillbaka till Feists värld. Han har jobbat mycket med sin världsbild, men överdramatiserat, tycker jag. Hade föredragit mer logik och mindre explosioner. Han tar dessutom till ett helt universum. Saknar nu Ormkrönikorna, annars har jag väl snart läst igenom det mesta. Böckerna har en tendens att bli bättre och bättre, efter utgivningsdatum. Han har lärt sig att "less is more" en sanning som verkligen gäller fantasy där det så lätt blir tradigt. Tänker leta efter OrmkrönikornaStadsbiblioteket i Göteborg, var det nu befinner sig. Visst är det stängt och under ombyggnad?

onsdag 18 januari 2012

Howards End

Idag kommer en engelsk storfilm från -92 som jag faktiskt inte sett. Gränsar till det otroliga. Howards End, en filmatisering av E. M. Forsters roman. Han med Ett rum med utsikt (den boken tyckte jag dessvärre var urtråkig). Forster brukar behandla det vid det här laget tämligen uttjatade ämnet engelska klassmotsättningar, här tidigt 1900-tal. Vilket inte hindrar att filmen får fina recensioner. Emma Thompson, Anthony Hopkins och sist men inte minst Helena Bonham Carter. Ser fram emot fina kläder och tjusiga miljöer. Idag skall det ske, svt1 13.40. Det är ju inte alla förunnat att ha tid att se matinéer, men när jag nu är så lyckligt lottad . . .

tisdag 17 januari 2012

Horace Engdahl

Hej på Er!
Bjuder idag på mina orkidéer. Dessvärre är det för dåligt fotoljus. Det hjälper inte hur mycket man än macklar med bilden i datorn - det blir inte detsamma. Så det blev inte så många bilder som jag tänkt. Med det kommer andra dagar!
Har, mellan Fantasy och Forsyte, läst Horace Engdahls Cigaretten efteråt. Det känns som om jag nu vet mer om vem han är. Att han var en tänkande person visste jag innan, men inte att han tänkte på det här sättet. Har alltid varit lite svag för denna man. Ett så härligt förnamn och en sådan god smak när det gäller kvinnor. Och det var mera stil över det här med Nobelprisets tillkännagivande när det var Horace Engdahl som kom ut genom dörren. Intet ont om Peter Englund, men . . . Delar herr Engdahls åsikter om bloggar särskilt, och förstår hans tankar om kritik och kritiker. En intressant bok, liten till formatet men absolut inte till innehållet. Riktigt roligt ibland. Lånade boken på biblioteket, men tänker faktiskt köpa mig ett ex.
 Här är ett recept på lite LCHF-godis: Är inte helt säker på att kokos innehåller rätt slags fett, men kolhydratmässigt är kakorna helt ok:
5,5 dl kokos
1 dl canderel (eller annat sötningsmedel, motsv 1 dl socker)
50 g smält smör
2 ägg
rivet skal och lite av saften från en lime
Rör ihop och låt stå ca 10 min.
Tryck ihop smeten till toppar på bakplåtspapper, 15-20 st blir det för mig.
Grädda 15 min ca i 175 grader.
Man kan doppa dem i choklad också, blir då mindre LCHF, mera godis.
Nu återgår jag till fantasyland. I detta fallet till Midkemia, där Murmandamus - ondskans företrädare - belägrar våra hjältar i den nordliga staden Armengar. Ja, jag vet. Det låter lite töntigt. Sa ju att namnen inte var särskilt bra. Men det är allt annat!

söndag 15 januari 2012

Forsytes

Lägg till bildtext
Har försökt se Forsytesagan TVÅ gånger i mitt liv utan att lyckas få se slutet. Talar nu om den "gamla" fina inspelningen i sv/v från 60-talet, den "nya" vill jag inte veta av. I ren desperation har jag lånat hem hela historien (6 böcker) och har nu satt igång. Dessvärre är Galsworthys böcker en besvikelse. Filmatiseringen är MYCKET bättre, vilket kan bero på att den är anpassad till nutid i sitt berättande, man slipper mycket av det "pladder" som dessvärre vidlåder äldre litteratur. Är bara på bok ett, men den är filmatiserad sida för sida - minus pladdret - precis som Sagan om ringen. Man ser varenda scen framför sig när man läser. Galswortyhs böcker har väsentligt större persongalleri - ett misstag som filmatiseringen rättat till. Galsworthy började skriva på sin Forsyte-saga 1906 och fick Nobel-priset för den 1932. Det är så vitt jag kan lista ut sin egen samhällsklass han beskriver, analyserar och kritiserar. Själv gjorde han skandal genom att ha ett förhållande med sin kusins hustru. Paret gifte sig sedan, efter hennes skilsmässa. Kan Galsworthy  möjligen haft sig själv som modell för Jo Forsythe?
Dagens blommor till den arma Irene Forsyte - hon har det verkligen inte lätt!

torsdag 12 januari 2012

Fantsyfunderingar

Hej kära vänner!
Detta är INTE silvertörne
Det händer inte så mycket här just nu, beroende på att jag är helt fast i fantasyland bland alver, magiker, troll och människor. Vandrar mellan sängen och läsfåtöljen, med korta matpauser. Feist skriver inte bara ihop en fanatsyvärld, han gör två, och lyckas trovärdigt koppla ihop dem. Läser just nu Silvertörne Rekommenderar verkligen denna författare: klassisk fantasy och bra! I fantasyland, där jag befinner mig nu, råder oftast någon slags medeltid, det är ofelbart ett feodalsamhälle, gärna med okonventionella furstar. Man transporterar sig med häst om man kan, annars är det bara att gå om man vill komma någonstans. Det finns i bästa fall och så är fallet med Feist, en poetisk skönhet i berättelserna. Konstigt att det feodala systemet har en sådan lockelse. Den enda som kritiserar det är Katharine Kerr  i sin underbara, låååånga Deverry-serie. Skall nu boka in resten av Feists produktion på biblioteket. Feist har drakar i sina berättelser, det är ett stort plus i mina ögon. Är väldigt förtjust i drakar.
Det är som vanligt inte helt lätt att få grepp om ordningen i vilken man borde läsa böckerna. Kämpar med denna fråga och ger mig snart av till biblioteket

tisdag 10 januari 2012

Rödbetor

Har idag tänkt mig en rödbetsgratäng till middagen. Kokar nu rödbetor. Så glad att man kan googla det mesta; visste ni att vinterrödbetor skall koka 45 min? Inte jag heller, och jag hade gissat så där en 10-15 min. Hur kan det vara så stor skillnad? På vinter- och vårbetor alltså? Nå, när de väl har kokat skivar jag dem och strör över fetaost och täcker med grädde. Inspirerad av Wojtans Blogg här bredvid.
Är lite för trött om kvällarna, annars går det bra filmer idag på svt1, jättesent tyvärr, så jag nöjer mig med The Mentalist säsong 1 som repriseras på kanal 8,. Har sina poänger, ganska rolig fakiskt och "snäll". Annars är det Fantasy och Feist som gäller.
Gammal bild på min stiliga Miltonia här ovan till höger. Den har blommat om, men riktigt så här fin blev den inte. Hoppas på våren.
Önskar dig en fin dag!

måndag 9 januari 2012

Jordskalv

Upplevde mitt livs första jordskalv igår kväll. Var visst en 2a på Richterskalan, så det var inte så omskakande, men ändå. Hamlet blev upprörd och skällde. Han blir å andra sidan upprörd rätt ofta.
Betr Tinker, taylor, soldier, spy:  Vi andra gillade den, några av oss väldigt mycket; ger 75% för, 25% emot.
Andra ufon. Från Botaniska i Göteborg.
Satt så länge framför tvn igår, är snart fyrkantig hela jag. Alla skidtävlingarna var storartad underhållning, men jag kan tyvärr inte säga detsamma om min gamla favoritserie Bones. Det känns som om den maler på på tomgång. Antalet äckelscener har tredubblats, tyder på idétorka, och man ser serien TROTS detta fåniga inslag, inte för. Ny assistent, han var ett kul inslag, det brukar de vara. Annars måste jag tyvärr säga att spelet mellan Bones med sin höga IQ och negativa EQ och den intelligensbefriade Booth inte håller längre.

söndag 8 januari 2012

Tinker, Taylor, . . .

Såg Daniel Alfredssons film med familjen igår. Jag tyckte den var fantastisk, men meningarna gick isär. Scenografin var en fullträff, man kände sig verkligen förflyttad tillbaka i tiden till kalla krigets dagar. Alfredsson lyckades berätta en komplicerad historia med hjälp av skickliga skådespelare, utan förklarande repliker och spännande var det. Det är lite riskabelt det här med att ta upp en spionhistoria från kalla-krigs-tiden, det har på något sätt inte gått tillräckligt lång tid. Det tycker jag är svagheten. Käre maken tyckte att filmen var urtråkig och svärdottern sov. Det är verkligen svårt att välja en film som skall passa alla. Så vitt jag minns var vi rätt eniga om Australia och Avatar, men hur ofta släpps det filmer av den kalibern? Hoppas på Bilbo nästa år.
Idag blir det vintersport hela dagen. På tv förstås. Skall bli särskilt roligt med Tour de Skis avslutning i Val di Fiemme. Bara idén att klättra upp för en slalombacke . . .
Så kommer ny säsong av Bones i tv3, börjar kl 20.00, dubbelavsnitt. Detta måste jag ju helt enkelt se!

torsdag 5 januari 2012

Var är stranden?

Det är inte mycket kvar av Skrea Strand just nu. Den stora ställningen står vanligtvis ganska långt från vattenbrynet. Ett kul konstverk, föreställande en strandvakts utkik, men det finns inte tillräckligt många stegpinnar för att man skall kunna komma upp i, eller för den delen ner ur, stolen. Brukar vara föremål för diskussioner bland sommarens semesterbadare.
Läser nu Feists Magikerns lärling.  En kliché i fantasysammanhang, men roligt i alla fall. Underbart det här med den consensus som råder inom fantasygenren beträffande alver: De bor västerut, de är långa, de ser bättre än människor, de lever längre. De är oerhört vackra och de är mästare på bågskytte. Det vet ju alla, så även Feist. Tror att det är Tolkien som har fått tolkningsföreträde. ;-).

tisdag 3 januari 2012

Vilken chock!

Läste ni  Enid Blytons böcker som barn? Fem-böckerna och Äventyrsserien? Jag också. Igår visade svt2 en biografi över denna författarinna. Det blev en verklig chock för mig. En så obehaglig och totalstörd människa har jag nog aldrig sett förut. Ens påhittad på tv. Är nu arg över att jag köpt och läst hennes böcker och mest arg är jag över att jag tyckte om dem. Ser nu med helt andra ögon på hennes författarskap.
Hon var totalt oförmögen till empati och behandlade sina egna döttrar (två stycken - arma barn!) på ett sätt ni bara inte skulle tro. Helena Bonham Carter är naturligtvis lysande i rollen - när var hon något annat? - vilket skrämde mig ännu mer. Jag kunde faktiskt inte se programmet klart. Skall försöka samla ihop mig, ta till  SVTPlay och göra ett nytt försök. Läs Daily Mail här så får ni se. Där är en sammanfattning. Barking Mad är ett uttryck jag gärna instämmer i.
PS: Vi har storm igen!! Vet inte riktigt för vilken gång i ordningen. Kommer antagligen inte ur huset förrän till våren.

måndag 2 januari 2012

Böcker, böcker

Mer från Nyårsafton. Taget i vår trädgård
En följd av vårt bredbandsdebacle före jul var att jag aldrig fick sett färdigt Galsworthys Forsytesaga. Har allstå sett denna serie nästan färdigt TVÅ gånger och vet fortfarande inte hur den slutar! Detta står jag helt enkelt inte ut med, så jag gick till biblioteket och grävde i deras källare, hittade sex böcker som jag omedelbart lånade hem. Emellertid känner jag mig inte helt övertygad om att detta är hela serien, skall forska vidare. Läser samtidigt på två fantasy-serier av Feist om sådär en sex-sju böcker i varje serie. De håller sig tack och lov i samma fantasy-värld, annars hade det nog blivit lite väl komplicerat.
Försvinner snart bakom boktravarna.
Ägnade stor del av gårdagen åt att se Borta med Vinden. Jodå, det går fortfarande att se den, främst tack vare Vivianne Leigh som storspelar. Vilken enastående rollprestation hon gör! Måste tyvärr säga att både Cary Grant och Leslie Howard lämnar mig helt oberörd. Den ene är för tvålfager och den andre för blek. Första gången jag såg filmen (jag var VÄLDIGT ung) tyckte jag att Scarlett var fantastisk! Nu tycker jag att hon är bottenlöst egocentrisk och tämligen korkad, värst är hennes urusla smak. Men nu är det ju det som gör filmen så rolig.

söndag 1 januari 2012

God fortsättning

på det nya året!
Bilden är från det vanligtvis så underbara fyrverkeriet över Göta Älv som i år tyvärr försvann i dimman. Går av stapeln kl 17. Mja, riktigt så här såg det kanske inte ut, jag har lekt lite. Vi åt nyårsmiddag efter fyrverkeriet på Lai Wa, Göteborgs absolut bästa kinarestaurang, något jag gärna skulle göra till tradition. Ingen trängsel och maten är supergod! Gjorde att vi hann hem i tid till film (Loretta)och i tid för att ta hand om vår Hamlet som inte uppskattar tolvslaget och alla raketerna.
Filmen, en biografi över countrydrottningen Loretta Lynn hade sina ljuspunkter, lysande spel av Sissy Speck, som dessutom sjöng själv. Och det riktigt bra. Kanske inte min musik direkt men kul ändå.
Läser just nu fantasy, en genre som jag gärna tar till när verkligheten blir för mycket. Raymond E, Feists Krondors söner. Har precis det sagoskimmer som jag tycker om. Spännande intrig också. Min enda lilla reservation gäller namnsättningen. Den är INTE lyckad, men vad gör det när resten är så bra.
Frossade i helgen i Downton Abbey. Hade missat sista avsnittet, så det blev både det och julspecialen. Helt underbart! Intrigen är spännande och hänger dessutom ihop, fantastiska skådespelare och så är det inte minst det stiliga slottet med sin lika stiliga inredning, de vackra kläderna och de fina frisyrerna. Mer än halva nöjet för min del. I julspecialen visade de den mest enastående julgran jag sett! Ungefär lika stor som den på Gustav Adolfs Torg, här klädd i ljus och glitter (de måste haft brandstege för att få till det!) och placerad i slottshallen. Fantastiskt! Om jag har förstått rätt finns redan en säsong till inspelad. Kan knappt bärga mig.