torsdag 31 juli 2014

Hortensior och jordgubbar

Hortensia är det ju blomman heter! Hur kunde jag glömma . . .  Var tvungen att kolla i affären där jag köpte den. Hade totalt fallit ur minnet! Underbart vacker med alla färgskiftningar.

Jordgubbskakan jag bakade häromdagen blev näst intill gudomlig! Här kommer receptet;
125 g smör, rivet skal av 1 st citron  eller  några droppar citronarom, 5 dl jordgubbar, 2 st ägg, 1.5 dl strösocker, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, 2.5 dl vetemjöl.

Smält smöret och låt svalna. Ta fram en rund form och smörj och bröa den om du tycker det behövs. Jag använder kokos som "bröd"
    1. Förbered även om du ska använda rivet citronskal genom att tvätta citronen, torka av den och sedan riva det yttersta av skalet, ej det vita, med ett rivjärn.
    2. Skölj, snoppa och skär jordgubbarna i mindre bitar.
    3. Vispa ägg och strösocker till en ljus pösig smet. Använd gärna elvisp.
    4. Tillsätt bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ihop.
    5. Tillsätt vetemjöl och det smälta smöret. Tillsätt även rivet citronskal eller citronarom.
      Vispa snabbt ihop till en jämn smet. Smaka gärna av om du använder citronarom och tillsätt ev. mer.
    6. Häll smeten i formen. Strö över jordgubbsbitarna.
    7. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 35 minuter tills kakan fått lite färg.
    8. Låt svalna under bakhandduk. Servera!

Det här med att låta svalna behöver man inte ta så högtidligt, kakan är fantastisk i ljummet tillstånd. Hittade receptet i Susannes blogg, tänker baka den i morgon igen men då med 1/2 dl av vetemjölet utbytt mot havregryn. Dessutom bytte jag 1/2 dl av strösockret mot sötningsmedel, det gick fint. Försvinnande god, Käre Maken och jag satte i oss hela kakan på en dag :-)

Idag kom Tove Janssons Trollkarlens Hatt med posten, Bokus jobbar oerhört snabbt! Fint, då har jag något att ta itu med när deckaren är slut. Min lästakt kräver god framförhållning :-) Ha en trevlig dag, allihopa!

onsdag 30 juli 2014

Prickar

 
 
Förra veckan hade jag ränder på magen. Nu har jag prickar. Kliar gör det också. Det gjorde inte ränderna. Det är ju möjligen bra med variation, men jag vet inte riktigt . . .  Kortisonsalva och vänta en vecka säger vårdcentralen. Och så något mot klådan. Det är en bra idé, man ger ett ganska konstigt intryck när man går runt och kliar sig på magen.

Roar mig under tiden med Midsomer Murders. Från programbiblioteket så jag kan se den  på dagtid. Gillar den här versionen MYCKET bättre än den gamla. Hamlet tycker att Sykes gör en lysande rollprestation och jag måste hålla med. Vem har dresserat detta under till hund? Tar de emot huliganer?

Elly Griffiths bok De utstötta verkar helt ok men några små anmärkningar; författaren förutsätter att man läst de tidigare böckerna och det har inte jag. Alltså alldeles för många personer vars inbördes relationer man skall hålla reda på och dessutom: Varför är huvudpersonen så ogillande mot i stort sett alla? Och med så otidsenliga värderingar? Det verkar så surt, särskilt som huvudpersonen ger intryck av att vara Elly Griffiths själv. Hoppas för hennes skull att jag har fel :-)
 
 

tisdag 29 juli 2014

Hårt arbete

Den här lilla krabaten har spunnit sitt nät över natten. Bra jobbat!
Själv gör jag ingenting. Åtminstone gör jag så lite som möjligt. Kort besök på biblioteket resulterade i en på svenska nyutkommen deckare av Elly Griffiths: De utstötta. Författaren är en för mig okänd förmåga. Hon är arkeolog och hennes böcker får bra kritik. Ser fram emot denna nya bekantskap.

Bakar dessutom jordgubbskaka. Är visserligen väldigt trött idag, kan det vara värmen tro? Men vill så gärna ha jordgubbskaka så jag bakar ändå. Blir den så god som jag hoppas skall jag lägga ut receptet.

Läser en gammal favorit-Christie: Destination Unknown. Faktiskt ytterligare en konspirationsteoretisk historia. Väldigt spännande, fullt trovärdig intrig. Hollywoods manusförfattare borde ta sig en ordentlig titt. Och jodå, det finns en spindel i nätet :-) Här finns dessutom en passus som beskriver vad som gränsar till min uppfattning om det ultimata paradiset: Man får, med experthjälp, välja kläder (från de exklusivaste modehusen), accessoarer, make up, mm GRATIS och så vitt jag förstår I OBEGRÄNSAD MÄNGD. Visserligen befinner man sig under fängelseliknande förhållanden, men . . .  Det skulle ta lång tid innan jag försökte bryta mig ut ur det fängelset. Åtminstone om jag dessutom hade obegränsad tillgång till litteratur :-)

måndag 28 juli 2014

Konspirationer

Dame Agatha skrev De fyra stora 1927. Betänk årtalet här. Fyra kriminella genier tänker ta herravälde över världen, oklart i vilket syfte. Slutscenen utspelar sig i en fästning, utsprängd ur en av Dolomiternas alper, massor av legosoldater springer hit och dit. Låter det bekant? Som vilken Bond-film som helst! Som Bond har Dame Agatha naturligtvis Hercule Poirot. Han är roligare än Bond och har snygg mustasch. Min konspirationsteori går här ut på manusstöld.

Kära vänner, vilken sommar vi har! Lille Hamlet tycker att det är för varmt, men jag tvingar ut honom på promenad tidigt på dagen, helst före kl 10. Då hade vi bara 25 grader :-).
Det är svårt att hitta på mat som går att äta i värmen. Vi varierar mellan grekisk sallad, sill och potatis, en sallad på ris, majs och paprika (en sådan där fryspåse, ni vet) med stekt skinka och Thousend Island-sås som jag rör ihop själv. Idag slog fantasin till och jag serverar rökt skinka, kokt potatis, tomatsallad, kalla haricot vertes och en sås på creme fraiche och majonäs. Hoppas ni fick någon idé!

Bild: Årets nyponrosor. Blev lite väl mycket åt cerise-hållet.

söndag 27 juli 2014

Nog nu

Min hjärna upphörde fungera för flera dagar sedan. Det är för varmt och det är lika illa när det är för varmt som för kallt. Lagom tempererat, det är min melodi numera. Igår hade vi dock det värsta regnväder jag någonsin upplevt, det var som om någon hällde hinkvis med vatten på rutorna, och det absolut rakt från sidan. Vi gapade av häpnad, men var väldigt glada. Dels för att det blev svalare och vi hade väldigt söt 5-veckors baby på besök, dels för att vi inte behöver vattna. Idag är temperaturen tillbaka runt 30 grader igen.
Jag läser gamla Agatha Christie (nya är ju svårt att få tag på), det är precis var jag orkar med. De fyra stora heter den jag håller på med nu, kom ut 1927.
Nej den är inte bra, men man kan se den som en tidsskildring, det är typisk både i tonfall och intrig. Konspirationsteoretisk, men tyvärr är teorin inte särskilt bra.
Sedan skall jag ge mig på nyutkommen Murakami. men det får bli lite svalare innan jag ger mig in i Murakamiland. Han är inte svår, men jag vill gärna ha mer koncentrationsförmåga, just nu har jag ingen alls.
Slog mig relativt lös på sluttampen av rean i Göteborg i fredags. Kom bl a hem med en skjorta från JL som jag möjligen inte borde köpt. Den var dyr även till halva priset :-) Men snygg! Kan inte nog rekommendera reor, det är mot min innersta övertygelse att betala fullt pris!

Bild: Årligen återkommande bild på vår vackra ruta.

tisdag 22 juli 2014

Randig

Vi har högsommar och tillbringar någon timma varje dag nere vid stranden. Läsandes böcker och tidningen och så har vi iskaffe med oss i termos. Det ni, det är verkligen härligt. Emellertid har vi solstolar med oss, vilket gör att man i någon mån sitter upp i solen och jag har fått vita ränder på magen! Nej, några bilringar har jag inte, men hudens elasticitet är ju liksom inte vad den var och som sagt - ränder! Jobbar nu på att få bort dem, jag blir väldigt brun för övrigt och det ser inte riktigt klokt ut! :-)


Vi har beställt kök till Gamla Mammas lägenhet på IKEA, och för 17! Så bra de är! Vilken service och vi har fått absolut anständig kvalitet till mer än anständigt pris. Och OJ, så snyggt det blir. För att inte tala om att vi fått riktigt goda luncher och fika på IKEAs bekostnad. Den varmrökta laxen var verkligen fin.
Köket levereras idag och IKEAs personal bär upp alla lådorna för 400:-. Vi snackar 3 våningar utan hiss och 30 graders värme här! Ett imponerande hjältedåd och det är ju rena underpriset.

Bilder på en favoritbuske som på något sätt aldrig får rätt ljus på sig.

fredag 18 juli 2014

Isop och okunskap

Svårt att bildmässigt förmedla min fina anisisop, växten är mer än en meter hög. Hade ingen aning om att den blev så hög när vi planterade den förra året. Visste inte ens att det fanns något som hette anisisop :-) Gläds åt den varje dag. Bladen luktar svagt av lakrits när man petar på dem.

En god sak när man läser biografier är att man hittar sina kunskapsluckor. Till exempel hittade jag min jättelucka om hur Finland stod under andra världskriget. Trots att jag hört talas om finska vinterkriget. Här blev jag tvungen att plugga på och det var verkligen intressant. Kan ingenting om inbördeskriget heller, men det kommer. Google är verkligen bra att ha!
Läser som ni förstår fortfarande om Tove Jansson och jag har inte tröttnat än.

När jag är klar har jag hittat Oscar Wildes brev från fängelset där han satt för det då straffbara "brottet" att ha fötts homosexuell. Eller åtminstone bi-: De profundis (Ur djupet). Fyndig, dubbeltydig titel, men vad annat kan man vänta av denne ordekvilibrist.
Låter kanske inte så kul, men för mig är det en godbit. Allt om och av Oscar Wilde.

torsdag 17 juli 2014

Dyra småtroll

Har jagat den första Muminboken Småtrollen och den stora översvämningen. Jodå, den finns. För 3 200:-. Då är det förstås originalupplagan. Med tanke på att den såldes i mindre än 300 ex kanske det egentligen inte är så dyrt. Men det är för dyrt för mig! Vill ju gärna läsa boken, men inte så gärna. Den finns som ljudbok, för väl nöja mig med den, men det är bilderna jag främst är ute efter. Finns  med Mark Levengood som uppläsare. Säkert jättebra, men jag hade hellre lyssnat på Tove Janssson själv.
Bilden här till höger heter Ensittaren, är visserligen av Tove Jansson från 1935 men har bara indirekt med Mumintroll att göra.

Stranden idag, mina vänner! Klarade ca 2 timmar, det är jag stolt över :-) Med iskaffe och god bok är det faktiskt riktigt trevligt. Det bästa med att bo så nära strand och hav är att man kan gå hem när man tröttnar och göra något annat.


onsdag 16 juli 2014

Goda scones och vackra kläder

Bakade mitt livs bästa scones häromdagen. Måste lägga ut receptet medan jag kommer ihåg hur jag gjorde:
3 dl filmjölk, 4 dl vetemjöl, 2 dl havregryn, ca 1/4 dl linfrön, 75 g smör, 4 tsk bakpulver. Salt också, minst 1 tsk.
Rör ihop de torra ingredienserna, skär ner smöret i bitar och finfördela med fingrarna, rör ner filmjölken sist. Tricket är att inte röra för länge, bara precis så att det blir smet. Skeda upp sconessmeten som du vill ha den, jag fick ihop fem ganska stora som jag sedan delar. Låt dem ligga några minuter på plåten innan de gräddas i 250 grader ca 10 min. Låt sconesen svalna någon minut innan du skär dem, så håller de bättre ihop. Här är ju problemet med att man vill servera dem så varma som möjligt samtidigt som man inte vill att de skall förvandlas till smulor. Ett olösligt dilemma ;-) VANSINNIGT goda är de, receptet borde ha räckt till 4 personer.

Vill tala om för den som händelsevis missat det att det är stor rea på Boozt.com. Har inhandlat en klänning från Ralph Lauren och en från Day Birger et Mikkelsen, båda till verkligt resonabla priser. Gör mig på väldigt gott humör, jag absolut VÄGRAR betala fullt pris, det är jag alldeles för snål för ;-) Skall försöka ta bilder när jag får lust, klänningen i svart spets från Day Birger... osv är som en dröm!

Bild: Vår fina perukbuske. Men den blommar inte. Vad gör jag för fel, tror ni? Den står i kruka, kan det vara för trångt, kanske?


måndag 14 juli 2014

Prylar till Pyret och müsli till mig

Välkommen-till-världen-saker till lille Vincent. Översta bilden: Skotsk kossa (obs: hornen) av Highland Cattleras. Borde heta Bonnie. Eller möjligen Nessie. Här i Falkenberg finns faktiskt ett helt gäng levande skotska Highland-kossor. Brukar beta på en äng uppe vid golfbanan. Mina favoriter! Bilden under: Baby-filt i silke jag ägnat otaliga timmar åt att tota ihop. För hand. Hade gärna sytt ihop den på maskin efter allt stickandet bara jag hade kunnat räkna ut hur man skulle göra.

Lägger ut receptet på Tessans granola för att jag skall slippa ha papper liggande. För oss som måste räkna våra kolhydrater:
2 dl hackad mandel, 2 dl hackade hasselnötter, 1 dl solroskärnor, i dl pumpafrön, 1 dl kokosflingor, 1/3 dl linfrön, 1 tsk ekologiskt vaniljpulver, 1 msk kakao, 3 msk smält kokosfett,  1 msk honung. Jag har dessutom i 1-2 msk sötningsmedel.
Blanda ihop allt och fördela på plåt. Rosta i ungen,  150 grader 20-30 min. Rör någon gång under tiden.
Livsfarligt gott, äter det som godis!

Såg Midsomer Murder från biblioteket igår. Med den "nye" kommissarien. Riktigt bra, lysande knepigt manus och alla var mer eller mindre skvattgalna. Som det skall vara i en riktig Midsomer Murders, dvs som de var från början. Klart underhållande.

söndag 13 juli 2014

Hemingway och Gellhorn


Såg filmen igår. Den ligger fortfarande i Telias programbibliotek och antagligen också på SVTPlay. Nicole Kidman är en LYSANDE Martha Gellhorn. Nu är hon ju alltid bra, men . . .  Alltså  hon är visserligen bedövande vacker och det är ju bra, men hon är en briljant skådespelare dessutom. Hemingway spelas av en för mig okänd förmåga och är i klenaste laget. Rent fysiskt, alltså, har inge att anmärka på hans agerande :-) Här framställs Hemingway faktiskt som jag, efter mycket läsande, faktiskt uppfattar honom. Spännande film, vill ge intryck av dokumentär och den bygger definitivt på dokumentärt material. Se den om du har möjlighet, den är verkligen värt att lägga några timmar på.

Lever annars lyckligt vidare i Muminland. Läser Boel Westins biografi, en s a s mer biografisk biografi, där man får veta mer om bakgrund och familj, och som gissningsvis i högre grad bygger på Tove Janssons dagböcker. Varvar med muminböckerna som jag egentligen inte vill läsa ut, för de är så fina. Mycket filosofisk litteratur, muminböckerna och den filosofiska bisamråttan (en av Toves kärlekar i yngre år) är en underbar bekantskap.

Kära vänner! Idag strömmar regnet ner och man kan liksom inte fatta att det var sol- och badväder igår. Vädergudarna (SMHI) utlovar ännu värre i morgon. Kan bli Klitterbadet och träning, stranden är helt ur räkningen.

Bild: Min fina orkidé. Bättre bild än sist :-)

fredag 11 juli 2014

Mera Jansson

Har lånat Muminböcker på biblioteket. Tyvärr fanns inte de första, dem får jag inhandla. Väldigt intressant omläsning och rolig. De är olika i sitt anslag, läste Trollvinter först, den är smått surrealistisk. Lustigt, eftersom Tove Janson sade sig inte uppskatta surrealismen och ansåg att det var en övergående fluga. Surrealist är hon i alla fall. Kometen kommer är hållen i en ton mer riktad till barn. I den dyker min favorit upp: "Katten som går för sig själv". Så mycket favorit, faktiskt, att jag har den tatuerad på vänster axel.
Har dessutom lånat Boel Westins biografi om Tove Jansson: Ord, bild, liv (2007). Upptäckte dessutom att Boel Westin skrivit sin doktorsavhandling om muminvärlden: Familjen i dalen (1988) Åh, den skulle jag vilja lägga vantarna på! Här finns ju hur mycket roligt som helst; Tove Jansson befolkade inte bara dalen med sig själv, utan dessutom mycket respektfullt med sina nära och kära.

Vi har varit på stranden idag. Första gången i sommar. Man skulle ju kunna tro att vi är där hela tiden, det är bara 500 m till Falkenbergs så populära Skrea Strand. Men icke! Dels har jag tröttnat på sol - och framför allt bad (Usch, man blir ju våt!) dels har vi hela tiden massor av annat att göra.

Gårdagen ägnades åt att städa i vårt totalt igenväxta smultronland. Det var det enda hörnet på tomten som var någorlunda drägligt, dvs skuggigt och en aning vind. Tror nog vi hinner få en omgång smultron till.

torsdag 10 juli 2014

Biografier

Kära vänner! Här är löjligt varmt och faktiskt ganska jobbigt. I yngre dagar älskade jag värmen, det kunde aldrig bli nog, och jag hade planer på att flytta till Italien eller möjligen Frankrike på äldre dagar. Nu när dessa dagar i någon mån inträffat vill jag hellre till Grönland. Om jag nu måste någonstans alls.

Biografier är alltid intressant och nästan alltid givande. Förstärker upplevelsen av litteraturen och konsten, dvs om det är konstnärs- och författarbiografier. Och det är det jag väljer för det mesta. Det negativa undantaget med det positiva med biografiläsning är Alice Lyttkens självgoda självbiografi, som förstörde hennes böcker för mig totalt.
Har alltså läst igenom Tuula Karjalainens underbara biografi om Tove Janson, Arbeta och Älska, utkommen i samband med det Tove Janssonska jubileet, hon skulle fyllt 100 år den 9 augusti i år. En ömsint biografi med välvalda bilder, ett rent nöje att läsa, rekommenderas till alla. Tänker nu ta mig till biblioteket och låna om alla muminböckerna.

Har också läst Jag ville ju vara fri, Annika Perssons biografi om Lena Nyman. Jobbigare läsning, som det ju blir när en genial människas trasighet lyser igenom och till slut skadar. Men boken är intressant och belyser tidsandan. Och genial, det var Lena Nyman. Och trasig.

En annan favorit :-)
Läser nu om Agatha Christie. Ett sorts sätt att vila hjärnan på trevligast möjliga sätt. Konstiga Huset är en favorit, Mord per korrespondens likaså.
 Översta bilden: Mitt senaste orkidé-tillskott. Inhandlad på IKEA, där vi tillbringat massor av tid, främst med att välja kök till Gamla Mammas gamla lägenhet, som nu renoveras för fullt.

fredag 4 juli 2014

Sovrumsros

Har satt en rosenbuske i kruka i sovrummet. Här är första blomman. Peace-ros är det, doftar ljuvligt och matchar gardinerna :-) Kommer att planteras ut i höst, begriper bara inte var. Det börjar bli ganska fullt. Nåja, det går väl att gräva upp en ny rabatt.

Har en av mina "nedåt-dagar" Betyder att jag har feber av obegriplig anledning och inte orkar någonting. Det händer allt som oftast och det är bara att finna sig och härda ut. Och då är det ju tur att jag gillar att läsa.

Läser egendomligt nog en gammal Agatha Christie: Holiday for murder. Den är verkligen inte bra. Kan inte fatta att jag inte lägger den ifrån mig och börjar på den nyutkomna Tove Janson-biografin Arbeta och Älska av Tuula Karjalainen som ligger här och väntar. Väntar också på Murakamis senaste: Den färglöse herr Tazaki. Allt han skriver är fängslande och det är en märklig känsla att dyka ner i Murakami-land. i Japan anses han alltför europeiserad. Är det sant passar det åtminstone mig alldeles utmärkt.