söndag 13 juli 2014

Hemingway och Gellhorn


Såg filmen igår. Den ligger fortfarande i Telias programbibliotek och antagligen också på SVTPlay. Nicole Kidman är en LYSANDE Martha Gellhorn. Nu är hon ju alltid bra, men . . .  Alltså  hon är visserligen bedövande vacker och det är ju bra, men hon är en briljant skådespelare dessutom. Hemingway spelas av en för mig okänd förmåga och är i klenaste laget. Rent fysiskt, alltså, har inge att anmärka på hans agerande :-) Här framställs Hemingway faktiskt som jag, efter mycket läsande, faktiskt uppfattar honom. Spännande film, vill ge intryck av dokumentär och den bygger definitivt på dokumentärt material. Se den om du har möjlighet, den är verkligen värt att lägga några timmar på.

Lever annars lyckligt vidare i Muminland. Läser Boel Westins biografi, en s a s mer biografisk biografi, där man får veta mer om bakgrund och familj, och som gissningsvis i högre grad bygger på Tove Janssons dagböcker. Varvar med muminböckerna som jag egentligen inte vill läsa ut, för de är så fina. Mycket filosofisk litteratur, muminböckerna och den filosofiska bisamråttan (en av Toves kärlekar i yngre år) är en underbar bekantskap.

Kära vänner! Idag strömmar regnet ner och man kan liksom inte fatta att det var sol- och badväder igår. Vädergudarna (SMHI) utlovar ännu värre i morgon. Kan bli Klitterbadet och träning, stranden är helt ur räkningen.

Bild: Min fina orkidé. Bättre bild än sist :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar