onsdag 1 oktober 2014

Realism och fantasi

Läser Björn Hellberg. Första Loviken-boken. Utspelar sig i en större stad än hans tidigare romaner. Med därpå följande storstadsproblematik. Engagerat och insiktsfullt om samhällets outsiders. Uteliggare och missbrukare i olika stadier. Misären framstår med obehagligt knivskarp tydlighet. Det är polisromaner han skriver, han gör det väl. Och jodå, språket lyser. Egentligen föredrar jag välskrivna mysdeckare, men det kan faktiskt bli lite för mycket mys i längden.

Ser Det blodröda bandet. Vet inte om jag uppskattar huvudstoryn och det börjar bli lite enahanda med alla dessa sårade soldater. Men vilket fantastiskt skådespeleri! Främst Oona Chaplin (javisst, barnbarn) och Hermionie Norris (Spooks) är fullkomligt briljanta. Har nu dessvärre bara två avsnitt kvar.

Har hittar en svensk fantasy-författare som verkar lovande: Stefan Hagel heter han. Socialantropolog - ett passande yrke för en fantasyförfattare, och journalist. Första boken i En saga om Sorg kom ut 2012. Fred så gyllene är titeln. Återkommer om denna saga när jag läst den. :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar