måndag 24 november 2014

Henrik II och orättvisor

Läser Ariana Franklins historiska kriminalroman nr 2 i serien om Adelia, dödens mästarinna. Dödens labyrint heter den och man lär sig en hel del om Henrik II, son till drottning Matilda, hon som förde krig mot sin kusin Stefan i 13 år, se bl a Ken Folletts Svärdet och Spiran eller Ellis Peters serie om den mordintresserade munken Cadfael. För oss som gärna vill ha historien serverad i deckarform. Detta 13 år långa inbördeskrig som ödelade England slutade med att kusin Stefan dog sotdöden och därmed segrade i någon mån drottning Matilda. Som satte sin son Henrik på tronen. Denne går till historien genom att få skulden för mordet på biskop Thomas Becket, en tjurskallig och bedräglig präst som naturligtvis omedelbart helgonförklarades. Henrik II ville visserligen gärna bli av med sin biskop, men inte på det sättet. Nu hade kyrkan tummen i ögat på honom, och det var inte roligt på den tiden.
Ariana Franklins böcker är spännande och underhållande och det finns två böcker till men bara på engelska. Och bara på Bokus. Suck!

Bilder: Årets första amaryllis har slagit ut. Heter Stjärn-någonting. Ångrar att jag bara köpte en lök. Nåja, det är inte försent att handla fler.

Och à propå handla: Vi jagar garderobsskjutdörrar. Inte för första gången. Kan inte fatta att det skall vara så mycket billigare med grå lister än svarta???? Grå lister finns överallt, och då blir priset, för fyra inte alltför breda dörrar, ca 1/3 av priset för de svarta lister och vita glasdörrar jag hade tänkt. Vi snackar 10 000:-. Det här är inte rimligt! Väldigt glad att Käre Maken är av den händiga sorten. Själv är jag mer av den nerkladdande sorten, så det får bli han som målar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar