tisdag 13 april 2010

Colette

växte upp på landsbygden och beskriver sin barndom som fri, full av god mat och mycket lycklig. Hon gifter sig med Willy, en mycket äldre journalist och flyttar till Paris. De umgås i Paris kändiskretsar. Efter 10 månaders äktenskap får hon reda på att hennes man är otrogen. Detta svek skickade henne rakt ner i en djup, långvarig depression och ligger som en underton i faktiskt alla hennes böcker. Saknar ord för att beskriva denne man. Det är inte sant, jag saknar inte ord, men om jag använde dem skulle bloggen stängas ner.
Eftersom han inte har några pengar föreslår han henne att hon skall skriva en bok, helst med pikanta inslag, det säljer. Detta är hans enda bidrag till litteraturhistoren, för hon gjorde som han bad henne. Det blev böckerna om Claudine, och visst sålde de.
Igår var hunden och jag på långpromenad längs stranden i underbar vårsol. Hade liknande planer för dagen, men det är kallare idag, och molndis. Dagen kanske ägnas åt några "måsten" istället, som skomakaren, biblioteket och mataffären.
Bild: Det blir bara vårblommor här ett bra tag frammåt, de är helt oemotståndliga!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar