söndag 10 november 2013

Vart har Anrell tagit vägen?

Ägnade gårdagen åt matlagning, Kära Dottern och hennes Henrik var på besök. Hade bestämt menyn till Anrells köttfärslimpa. Det låter nog så prosaiskt, men den är himmelsk - jag försäkrar. Emellertid har Anrells receptsamling försvunnit från nätet och jag blev alldeles förskräckt. Hade jag gjort min sista köttfärslimpa??? Hittade emellertid receptet i bloggen Lottas Kök. Här är det:
"1 kg köttfärs, 1 st gul lök, 2 st ägg, 1 dl ströbröd, 1,5 dl mjölk, 1 dl grädde, 2,5 tsk salt, 1 tsk vitpeppar, ca 50 g smör, 1,5 tsk soja
Blanda ströbröd, mjölk och grädde samt hälften av saltet och pepparn i en skål. Knäck i äggen och blanda väl. Låt massan stå och dra ett par minuter.
Skala och finhacka löken och häll den i skålen. Tillsätt köttfärsen och blanda väl. Tillsätt resten av saltet och pepparn, så att det fördelas jämnt i smeten.
Smörj en ugnsform med hälften av smöret. Dela upp smeten i tre lika stora delar och forma tre ”limpor” av dem. Ett tips är att doppa händerna i kallt vatten för att smeten inte ska fasta på händerna då den formas till limpor. Placera ut de tre köttfärslimporna i formen.
Smält resten av smöret. Tillsätt sojan och rör om. Pensla därefter varje köttfärslimpa med smör- och sojablandningen innan den gräddas i 200° ca 40 minuter mitt i ugnen.
Den buljong som bildas i ugnsformen till följd av ugnsstekningen tas tillvara för en gräddsås. För att få saftigare köttfärslimpor samt mer buljong så bör du hälla på ett par dl vatten i formen efter halva stektiden."
Gör en gräddsås till, servera med kokt potatis, grönsaker och svartvinbärsgelé. Husmanskost som ren delikatess.

Húrins barn kom visst ut på svenska redan 2008. Ny är den på mitt bibliotek. Lite konstigt, faktiskt. Borde den inte köpts in för länge sedan? Brukar kolla alla bibliotekets nyinköpta böcker och ställa mig i kö och då tror jag att de är nyutkomna, men så är det tydligen inte. Det är roligt att återbesöka Tolkiens värld, men boken är ojämn i rytmen och inte minst språkligt. Inte så konstigt, dels höll Tolkien själv på att skriva på den under massor av år, dessutom har ju sonen Christopher (tack och lov!) satt samman det hela. Ojämnheten är lite störande, men försumbart i sammanhanget. Det är alver och dvärgar och äventyr och medeltidsballad och jättehärligt!

PS: När saker försvinner från nätet brukar det betyda att det kommer en bok. Man kan alltid hoppas!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar