torsdag 10 april 2014

Baronessan och nobelpriset

Karen Blixen kallade sig livet i genom för baronessan Blixen. Det hade hon inte fog för, hon och Bror Blixen var ju skilda. Och Bror omgift. Emellertid hade hon verkligen ansträngt sig för baronesstiteln och dessutom betalat dyrt för den. Titeln passade in i hennes märkliga självbild och den image hon skapade sig. Inte helt sympatisk, men dramatisk och spännande. Hon lär ha haft en närmast magisk utstrålning på äldre dagar.
Nobelpriset var hon nominerad till ganska många år i rad, men hennes produktion ansågs alltför ojämn. Konsensus rådde emellertid om att Den afrikanska farmen höll nobelprisklass, men det fanns delade meningar om hennes sagor.  Baronessans nobelpris stupade till sist på att det delats ut för många nobelpris till nordiska författare redan, och det strider mot prisets intensioner. När Hemingway fick priset 1954 sa han att han hade blivit lika glad, ja, t o m gladare, om priset tilldelats (t ex) Karen Blixen. Hon kvitterade artigheten med att säga att hans vänliga ord "give me, I think, as much heavenly pleasure - if not as much earthly benefit - as would have done the Nobel Prize itself". En snygg frasering och faktiskt en charmig drift med den föregivna baronessans föga aristokratiska intresse för pengar.

Ville ta en extra titt på den här bilden, ni har sett den förut. Tänker kanske göra en förstoring. Passar fint in i en serie som hänger i vardagsrummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar