torsdag 3 april 2014

Fullkomligt färdig

Äntligen klar med Sterling Seagraves biografi om Familjen Soong. Som handlar mest om Chiang Kai-Shek.  457 inte alltför intressanta sidor innan det äntligen blev fyra små vattniga sidor om Ch'ling, som var den som jag egentligen var intresserad av. Hon vann, kan vi väl säga. Under hela Chiangs regim satt hon i det närmaste i husarrest, fängslad av sin egen familj. Hon ansåg att Chiang var en korrumperad skurk och sa det också. Det var ju visserligen sant, men inte så populärt i familjen, hennes maktgalna lilla syster Mai Ling var gift med Chiang och hennes bror T. V. fungerade stundtals som Chiangs finansminister.
När Chiang äntligen insett att han förlorat Kina och gav sig av till Taiwan, blev Ch'ling befriad, hyllad, invald i nationalförsamlingen som en av tre icke-kommunister, vald till vice ordförande och alltså rikets första dam. Hon låg riktigt illa till under kulturrevolutionen (Maos hustru gillade inte riktigt detta med att stå tillbaka i rang) men lyckades ta sig igenom även detta med livet i behåll. Hon adopterade två flickor som hon uppfostrade som sina egna. En av hennes livvakter hade fått sätta livet till och barnen hade ingen försörjning. Den ena lyckades hon skicka till sitt eget gamla universitet i USA, Wellesley,  den andra blev filmskådespelerska. Ch'ling var intelligent, rakryggad, hederlig, en god politiker och ett lysande föredöme. Varför får man inte läsa om henne i skolan?
Resten av familjen hade ju slagit sig ihop med Chiang och deras enda talang verkar ha varit för att lura USA på pengar. Biståndspengar som tämligen oavkortat gick ner i de privata fickorna hos klanen Soong-Kung. Vi snackar miljardbelopp här. I dollar. Chiangs armé hade tack vare USA så mycket vapen under kriget mot Japan att officerarna sålde vapen på svarta börsen, för att inte tala om att de sålde vapen till japanerna!!!! Man tror inte att det är sant. Till slut anade t o m CIA oråd och skrev rapporter. Som ingen lyssnade på. Det fanns en stark Chang Kai Shek-lobby, bestående av inflytelserika män ur Amerikas kristna högerfalang. Och troligtvis, det finns inga bevis här, finanserad av T. V. Soong, Chiangs svåger. Med amerikanska biståndspengar.

Nu skall jag läsa en deckare!

Bild: Är svag för lila, som ni förstår. Våra vårhyacinter som jag äntligen lyckats masa mig ut för att fotografera medan solen fortfarande lyser på dem. Varsågoda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar