torsdag 17 april 2014

Detection Club

Kopplingen mellan Chesterton och John Dickson Carr är den celebra Detection Club som bildades 1930 för brittiska detektivromanförfattare. Misstänkte detta igår, men nu har jag kollat! Bland medlemmarna hittar man berömdheter som Dorothy Sayers, Agatha Christie, baronessan Orczy, och naturligtvis de båda herrarna ovan. Chesterton var klubbens förste ordförande och Dickson Carr den förste av de totalt två amerikaner som valts in. Middagar går av stapeln, böcker ges ut och medlemmarna hjälper varandra med tekniska problem i sina respektive romaner. Jodå, klubben finns fortfarande. Så roligt det måste vara!  Och framför allt ha varit. Särskilt under detektivromanens guldålder (1920-50).
Chesterton var anhängare av distributionismen: Enligt distributismen bör ägandet av produktionsmedlen spridas på så många händer som möjligt i motsats till centralisering till staten (i statssocialismen) eller ett fåtal rika storägare (i kapitalismen). Chesterton sammanfattade konceptet: "För mycket kapitalism betyder inte att det finns för många kapitalister utan för få." Det är ju närmast brilliant!

Chesterton känd för sin förmåga att befinna sig på fel plats vid fel tillfällen och att ständigt missa tåg. Han lär flera gånger skickat telegram från avlägsna platser till sin hustru  med lydelsen "Är i Market Harborough. Var borde jag vara?" Varvid hustrun skickade svaret "Hemma!"

Vårbilder. Varsågoda!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar