söndag 13 april 2014

Citronodling

Vårt citronträd har 14 små citronfrukter plus en färdig citron. Undrar om det här lilla trädet klarar det? Blommorna må vara ganska oansenliga, men de är vackra, och doften är närmast bedövande. Gör mig lycklig :-)

Befinner mig fortfarande i Karen Blixens litterära värld. Hennes tid i Kenya vet jag det mesta om. Praktiskt taget ALLA som var där gav ut en bok om sin vistelse. Bror Blixen skrev två. Och det finns en del biografier förstås. Den om Karen Blixens älskade  Denys Finch Hatton  av Errol Trzebinski är intressant och Beryl Markhams biografi av samma författare också, ger mycket mer än miss Markhams egen bok. Men nu var det den litterära världen. Drömsk, ödestyngd, fantasieggande och vacker. Och tämligen mörk. Skulle inte gärna ge mig på att analysera, men det är det ju andra som gjort. Man kan bara buga och tacka. Läser med stort nöje.

Andra världar jag gärna vistas i är t ex engelsk mellankrigs- och krigstid. Kan varmt rekommendera Rosamunde Pilchers Coming Home, den finns visserligen i översättning men det är en urusel sådan. Läs originalet. Samt alla Dorothy Sayers Lord Peter-deckare. Fantastiska som tidsstudier.

Och Kina under änkekejsarinnan Tzu Hsi. En remarkabel, kanske inte helt igenom sympatisk kvinna, men fascinerande. Läser allt jag kommer över här. Har just inköpt Jung Changs biografi Den sista kejsarinnan av Kina. Sparar den, den lär ju inte förfaras. Skulle vilja läsa om Karen Blixens sagor först. Det blir en annan läsupplevelse när man läst analyser.

Och snart är det ju påsk. Idag skall vi påskpynta lite. Betyder att vi handlar ett lass med småväxta påskliljor som sätts i krukor här och där. Skall se vad som finns i en påskkasse i källaren också. En massa fina häxor, om jag inte minns fel. De måste ju också upp någonstans. Har redan börjat förbereda inför helgens Annandagskalas. Bakade chokladbiskvier igår. Väldigt roligt. Hittade ett enkelt recept på ICA.se, annars kan man krångla till sitt biskvibakande nästan hur mycket som helst. ICA.ses blev goda. Använde Lindts 70%iga choklad, men skall pröva med vanlig mörk blockchoklad nästa gång. Det är inte det att det blev något fel på smaken, men färgen är inte som jag hade tänkt. Idag skall jag baka min chokladtårta med chokladkräm som jag la ut receptet på lite längre ner i bloggen. Stoppar den så i frysen, sedan är det bara att ta fram och garnera.
Önskar er en fin söndag. Nu skall jag ut och fotografera blåsipporna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar