fredag 17 december 2010

Mer jul!

Idag hoppas jag att vi skall köpa granen, som sakta skall vänja sig till värmen, först på uteplatsen och sedan i vår absolut svinkalla källare. Här hört att det skall bli granbrist, men det tror jag inte på. Julgranar har funnits till försäljning sedan slutet av november här hos oss, så hur färska är de då? Och hur många timmar klarar de sig inne i värmen innan de börjar barra?
Det skall bli fler julblommor också, har jag tänkt. Så är det väl dags att börja planera julbordet och köpa hem sådant om håller sig, Cheddarosten t, ex. Vi bor ju i Halland, så endast Kvibilles är tänkbar.
Den där Jordan . . . I Sagan om Drakens återkomst finns det till och med en Gollum! Och en Aragorn. Snacka om kopiering! Men det börjar bli lite spännande nu, och de stadsbyggande ogierna har han hittat på själv. Hittar dessutom paralleller med Katharine Kerrs Deverry-serie också. Tidsvägarna, den döda staden. Vet inte vem som är först här, böckerna ligger ganska lika i tid och det skulle ju kunna vara en tillfällighet. Emellertid känns Deverry-serien mer helgjuten och har en världsbild som håller ihop, medan Jordan verkar famla sig fram och låna lite här och där. Förklaringar får man ibland, efterhand, och inte är det alltid så bra heller. Det är nog smartare att tänka ut sin påhittade värld först, och börja skriva sedan. Inte tvärt om! Se David Eddings bruksanvisning till fantsyförfattare, den är bra!
Bild: Mina hyacinter, andra omgången. Tänker spara lökarna och plantera ut dem till våren. Tror ni det går?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar