lördag 24 maj 2014

Karen Blixen-hype

Helt otroligt! Nu dyker hon upp överallt. Läste nyss, som ni vet, en bok om Karen Blixen sedd med svenska ögon, en nyutgiven historia från Inst för Danmarksstudier. Så är det den deckare jag just läst ut - Kristina Appelqvists senaste: Minns mig som en ängel. Snälldeckare i ängslig men trevlig medelklassmiljö med Karen Blixentema.
Idag har Dagens Nyheter ett helt uppslag med den intrikata och spännande damen. En mycket läsvärd artikel av Moa Matthis som handlar om den då dödsmärkta Karen Blixens möte med Marilyn Monroe, Hollywoods sexgudinna och Carson McCullers. Ett välfotograferat och omskrivet möte.
På något sätt kommer allt i kluster. För er som möjligen inte vet så mycket om Karen Blixen kan jag varmt rekommendera filmen Out of Africa. Visserligen är historian Hollywoodiserad, men det mesta är sant.

Kristina Appelqvists titlar är ofta bra, det var titeln jag föll för när jag först hittade henne - De blå damerna hette den.

I den lilla fågelholken på översta bilden finns nu talgoxungar. Det piper och kvillrar när man går förbi och föräldrarna jobbar som slavar för att hålla sina små med mat.
I våningen ovanför bygger skatorna bo. De småpratar med varandra, kan det var om designen? Vår rosenapel har alltså förvandlats till tvåfamiljshus, och det finns en viss risk att vi har fått stökiga grannar på översta våningen :-)

Vi ser om en gammal serie från 2003 på Axess om Spionerna från Cambridge. Fredagar 20.00. Endast engelsmän gör ett ömsint och nyanserad porträtt av sina största landsförrädare.  Roligt och spännande är det, med emellanåt lysande dialog. Absolut värd att se om.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar