tisdag 1 oktober 2013

Göteborg igen

Fick skjuta upp nyponplockningen till morgondagen till förmån för Göteborgsresa. Men det skall jag säga, att plockas skall det - nyponmarmeladen blev HIMMELSK! Passar väldigt fint här i Paradiset. Här kommer receptet:
500 g färska nypon, 1 citron (skal och saft), 0,5 vanlijstång (jag tog hela, det blev bra), 2 dl syltsocker, 1 dl råsocker

Rensa och kärna ur nyponen (och här har vi kruxet, Kära Vänner, det var ett kletigt göra, tog MASSOR av tid, gav mig dessutom ont i ryggen).Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Grovhacka nyponen, lägg dem i kastrull med citronskal, citronsaft, vaniljstång och vaniljfrön. Låt sjuda 10 min under omrörning, tillsätt ev någon msk vatten,  i med socker och koka 2 min. Häll i väl rengjord burk och låt svalna. Underbart gott! Receptet har jag, som tidigare sagts, hittat i Allt om Mat.

Göteborgsresan inbringade två par sockar plus tre små, små burkar som jag tänker fylla med nyponmarmelad och eventuellt ge bort. Eventuellt, alltså.

Övre bilden: Trädgårdsföreningen.
Nedre bilden: Konsverk nära kanalen. Tolkningen är fri: Har barnen klivit ner i kanalen tro? Borde de inte tagit av sig strumporna också?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar