onsdag 10 november 2010

Duktiga labbråttor

Bara måste få berätta om de duktiga labbråttorna som tränats att upptäcka TBC-bakterier. Råttorna tränas av en belgisk organisation (Apopos) och skickas på jobb i Östafrika. Det tar 10 min för en liten råtta att nosa sig fram bland 70 provrör och skrapa på dem som innehåller TBC-bakterier. Till sin hjälp har råttan en labbtekniker som antecknar. Projektet startade för tre år sedan och under den tiden har råttorna upptäckt över 1500 fall som laboratorierna missat. Antalet upptäckta sjukdomsfall har ökat med 40%.
Ett annat gäng råttor har tränats till minröjare. De har hittills röjt två miljoner kvadratmeter mark i Mocambique. Två råttor röjer på två timmar lika stort område som två mänskliga minröjare klarar på en dag. Råttorna går fortare att träna än hundar. Vågar inte berätta detta för Hamlet. "Råttor är intelligenta", säger Apopos grundare, "men de har ett imageproblem."
Såg ett inslag om detta i något vetenskapsprogram för ett tag sedan. Idag skriver GP en artikel.
Det blev inget årsmöte i konstföreningen för min del i går, så jag vet inte om vi vunnit något än. Men priserna är utställda i Falkenbergs sparbanks lokaler, och jag var där idag och tog en extra titt. Fler bilder kommer.
Bild: Inga råttor, men väl hundar och katter. Ett av priserna i konstföreningens utlottning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar