onsdag 26 januari 2011

Mot Japan!

Har börjat på kurslitteraturen till min kurs om Japans visuella kultur. I inledningen beskrivs hur den japanska kulturen tar till sig utländska influenser och förädlar dem likt ostron som utsatt för oceanens attacker tar till sig gruskorn och förvandlar dem till pärlor.
Visst är det vackert uttryckt?
Tänker nu åka till biblioteket och låna Den första hustrun av Philippa Gregory, den bok jag först ratade. Det är Kära Dottern som är P.G.-fan och som lånat mig de andra. I den här boken kommer Henry VIII att vara ung och stilig, inte det illaluktande, smällfeta och despotiska gamla vrak han blev. Stackars Katherine Howard, hon var 15 år när hon gifte sig med honom, han var då 56 - på den tiden urgammal. Hans samtida, Gustav Vasa, gifte sig också på ålderns höst med en ung kvinna, (Katarina Stenbock) men insåg att misstaget var hans och att "ungt inte skall giftas med gammalt", istället för att som Henry anse sig lurad och hugga huvudet av sina unga fruar när han inser att de inte är precis blixtförälskade i honom. Nåja, Henrys Katherine var otrogen, det var inte Katarina mot Gustav, men halshuggning är väl ändå att ta till.
Oj, nu börjar det bli dags att kolla bilar igen. Återkommer så fort jag kan.
* * * * * * * * * *
Jaha, tillbaka igen. Gula Faran är inte särskilt populär hos bilhandlaren. Kan inte säga att jag är särskilt förvånad. Dessutom behagade hon få punktering på vägen. Med fler komplikationer som följd än jag riktigt orkar med.

Rolig detalj om Robert Dudley, Elisabeth Is stora kärlek: Han sprang efter drottningen hela sitt liv, men gifte sig till slut men Laetitia Knollys, en avbild (fast snyggare) av drottningen vars far Henry VIII var Laetitias morfar och vars mor Anne Boleyn var syster till L.s mormor. Vilken röra! Giftemålet gjorde drottningen så arg att hon förvisade båda från hovet. Dudley fick komma tillbaka, förstås. Inte hans fru.
Bild: De utlovade lila bollarna. Blev här blå. Visst har de en japansk touch?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar