tisdag 30 december 2014

Variation på tema

Mina tavlor (se föregående inlägg) är förstorade, klara och till och med upphängda och jag måste säga att jag för en gångs skull är nöjd. Väldigt nöjd, faktiskt. Händer inte sådana som mig så ofta så det är bäst jag passar på att tala om det ;-)
Här har ni några av de andra bilderna. Här blir bakgrunden för dominant för rummet, men det var kul att ta bilderna ändå. Det svarta är vårt glasbord i köket, som gjort för att ha som bakgrund!

Såg en sorts julshow med bl a Malena Ernman som gick i repris på svt2 på dagen idag. Helt underbart! Vilken lysande entertainer hon är, denna kvinna! Hennes version av Piff och Puff - för att inte tala om hackspetten - var verkligen fantastisk. Kan tänka mig se om det hela en gång till, särskilt som Adolfsson och Falks Mer jul var med. En gammal favorit. Och under jul- och nyårshelgen passar gamla favoriter så bra.

Läser fortfarande Feist och Ormkrigskrönikan. Har dock lånat en Maisie Dobbs av Jacqueline Winspear på biblioteket om jag skulle tröttna. Det kan faktiskt bli lite för många demoner ibland.

måndag 29 december 2014

Blompyssel och iskyla

Pysslar vidare med bilder för förstoring. Det går sådär. Tänker nöja mig med dessa två så länge. Ber Kära Dottern ge mig en vit orkidé vid tillfälle. Poängen här är att amaryllisen har vi fått av Tess, min dotter och orkidén har vi fått av Maja, Käre Makens dotter. Och förstås att det är vita blommor mot grå bakgrund. Åker snart iväg för att förstora dessa (hoppas jag).  Lider brist på ramar, men plockar från vardagsrummet. I avvaktan på passande tillfälle att åka till IKEA. Som har smala ramar i silver som kommer att bli precis lagom.

Dock lockar dokumentären om Astrid Lindgren alldeles väldigt. Har sett del 1 men del 2 gick i går och ligger och väntar på nätet. Det är inte bara berättelsen om Astrid själv, det är dessutom en intressant tidsskildring, och Astrid var underbart klarsynt.

Vi har plötsligt drabbats av vinter. Det är 10 grader kallt, sådär. Det låter kanske inte så farligt, men betänk att vi bor vid havet - alltså har vi hög luftfuktighet och dessutom blåser det. Vill verkligen inte gå ut och våra pelargoner som faktiskt blommade på julafton är nu ett minne blott. Nåja, det var trevligt att ha dem så länge.

fredag 26 december 2014

Det har varit lite mycket . . .

 . . . . men nu börjar det lugna ner sig. Vår julafton kan sammanfattas under rubriken GARDINER. Dels Gamla Mammas och dels våra nya i sovrummet. Bådadelarna krävde nya upphängningar, fixades alltså av Käre Maken på julaftonen. Våra sovrumsgardiner satt jag och sydde under kvällen. Missade dessvärre delar av Monty Phyton Live (mostly) som sändes på Sjuan (och faktiskt över hela världen) men såg till min stora lycka papegojsketchen - en gammal favorit.
Våra nära och kära kom på juldagen, trevligt som vanligt. En av höjdpunkterna för min del är när Leonie (8 år, sådär) kvillrar. Det gör hon när hon är jätteglad och man förstår inte ett ord hon säger
men man inser att hon verkligen är glad! Dock lite hektiskt med matlagningen under förmiddagen och min fina amaryllis - se bild! (Jodå! Det är en amaryllis!) som jag vårdat som ett spädbarn för att den skulle blomma som finast när gästerna kom (burit in och ut för att slutligen sätta i gästrummet med avstängd värme), glömdes totalt bort bakom en gardin. Hittade den idag!
Julklappsbilden är snudd på falsarium, vi hade gömt julklapparna så barnen fick leta. Kul idé, men en av julklapparna höll på att bli kvar, ingen kunde hitta den och jag hade totalt glömt bort var jag gjort  av den! Hittades dock till slut bakom samma gardin där jag glömt amaryllisen. Måste vara något magiskt med den gardinen.
God fortsättning!

onsdag 17 december 2014

Bättre bild? och bruksanvisning sökes

Försöker förgäves få en bild jag är nöjd med att göra förstoring av. .I det närmaste hopplöst, jag är nämligen aldrig nöjd. En egenskap vi estetiska perfektionister har att dras med ;-) Här är bakgrunden bra, men blomman något för oskarp.

Inser att jag läser Feists böcker i oordning. Igen. Inte nog med att jag kom in fel i dem första gången jag läste dem, nu har jag gjort fel igen. Det finns sammanställningar, det gör det, men de är olika i olika böcker och det är en viss vits med att läsa dem i kronologisk ordning. Som är som följer:
Kriget om Rämnan
Krondors söner
Krondor-sviten
Ormkrigskrönikan
osv
Obs att varje svit innehåller minst tre böcker, ibland 5 -6. Läser nu om en favorit om svartalven Gorath, en våldets man med samvete och svart humor, den första i Krondorsviten. Efter att ha läst den första boken i Ormkrigskrönikan, den om Erik von Darkmoor. Suck. Det är det bästa med Feists böcker, de är roliga.

Hurra! Idag kom RÄTT garderobsdörrar från Skånska bygg. Det var fel sist, men vi är väldigt glada att vi fick rätsida på detta och leverans före jul. Breda glasdörrar i mjölkvitt är det och spröjs blir det, fast Käre Maken får såga lite för att de skall få plats. Jag skall förvandla guldramar till silver- dito. Här hade det varit bra med en enkel magisk formel, det är kladdigt göra.

tisdag 16 december 2014

Renoverar sovrum

Jo, alltså, det är väl mest min Käre Make som står för jobbet, min andel består i planerande, telefonerande, argumenterande och finlirande. Och det hade ju varit kul om vi blev klara före jul. Det finns en mager liten chans.
Naturligtvis räcker det inte med de nya garderobsdörrarna, de nya täcktapeterna, som dessutom måste målas, den nya sängaveln - som måste målas även den. Alla ramar till tavlor och speglar måste målas/bytas ut (från guld till silver), och jag har tänkt mig nya tavlor. Orkidébilder var vad jag tänkte, mot grå bakgrund. Svårare än man tror, här bredvid är ett förslag. Grå bakgrund blir förvånansvärt vit med blixt. Har planer på vita orkidéer men jag får vänta någon vecka med att försöka fota tills blommorna slagit ut. Så var det nya gardiner och ny gardinupphängning. Vet naturligtvis precis hur jag vill att det skall se ut, hoppas bara det jag vill ha finns irl.

Feists Midkemia finns minsann inte irl, men det är ändå där jag befinner mig just nu. Läste igenom de första böckerna, fortsatte med Krondors söner, upptäckte att Ormkrigskrönikan inte fanns på biblioteket och inte gick att köpa, letade sedan i min egen bokhylla och - voilá - där fanns den! 5-6 böcker sådär, så nu har jag att göra fram till jul. (som om det inte fanns att göra ändå!) Emellertid är böckerna på engelska, och det är lite kämpigt i början om man läst på svenska tidigare. Fantasy är svåröversatt - åt båda håll!

söndag 30 november 2014

Julpingvinen

Här, Kära vänner, är vår julpingvin. Han har faktiskt röd halsduk, det skulle man inte kunna tro. Får väl försöka ta en bild med blixt någon dag (natt), den här bilden blev väl sådär. Han står och välkomnar alla i en julkruka vid entrén.

Idag väntar jag med spänning på att tiden skall gå till 20.00. Då börjar filmatiseringen av den första boken i raden av Louise Pennys deckare om kommissarie Gamache och den underbara lilla byn Three Pines. Kanal 8, kan knappt bärga mig. Vem som skall spela byns berömdhet, den ständigt svärande och ständigt spritkonsumerade poeten Ruth kan jag inte ens föreställa mig. Men kanadensisk tv har många fantastiska skådespelare att välja bland, så det blir nog bra. Still Life är titeln och det betyder både stilleben och ett stillsamt liv, men numera behålls ju, fegt nog, alltid engelska titlar.

Vacklar i funderingarna kring vårt sovrum som skall renoveras. Svart eller grått (silver), det är frågan. Vi måste sätta upp nya täcktapeter och antagligen måla. Vi tapetserade när vi flyttade in - 6,5 år sedan och det syns tydligt var hunden brukar ligga. Under sängen är det svart längs hela väggen. Borde nog bada Huliganen oftare. Just nu lutar jag åt grått, men har två veckor på mig att vackla fram och tillbaka. Då kommer skjutdörrarna till garderoberna, Nu har vi vitmålade, tapetserade dörrar från 70-talet. Med fula dörrknoppar i gult. Hu, vad det ser ut!

Vi har haft en trevlig söndag framför tvn och hejat på både duktiga skidåkare - Heja Johaug, fantastisk prestation! - och skidskyttar - Bra jobbat svenska mixtlaget! Så jag har nästan fått nog av tv, men tar alltså nya tag kl 20.00!

fredag 28 november 2014

Tjuvstart

Kan alla andra så kan vi! Tjuvstarta advent, alltså. Att få adventspynta är bland det roligaste jag vet. Massor av ljus och blommor, gör mig lycklig! I år har vi köpt nya stjärnor, se bild. Betyder att förra årets, som inte blev så bra körs till Brohjälpen på söndag och kommer förhoppningsvis att lysa någonstans i Balticum så småningom.
Vi har dessutom inhandlat en lysande julpingvin. Advent känns helt enkelt inte komplett utan en sådan. ;-) Bild kommer när jag kan förmå mig att ta en.

Så har vi inhandlat allt vi behöver inför vårt sovrumsprojekt. Det är verkligen dags. Orsaken till att det inte blivit av är att när vi försökte hitta garderobsdörrar sist så fanns helt enkelt inte det jag ville ha. Det gör det inte nu heller. Jo, för 18 000:-. Om Käre Maken målar grå profiler svarta gör vi en vinst på 12 000:-. Det är ju inte klokt! Dessutom lyckades vi pruta till oss en sänggavel som skulle kostat 4 000:- för 2 500:-. Oj vad vi har tjänat pengar idag ;-)

Helt slut efter lång dag i affärer. Längtar efter Feists Midkemia. Kriget med Kelewan går mot sin upplösning. Är rätt förtjust i Kelewans innvånare Tsurannierna, som är en rätt tydlig anspelning på japansk medeltid och samurajkrigare. Som väl är blir några kvar i Midkemia.

Varsågoda: här är några bilder på årets vita amaryllisar

torsdag 27 november 2014

Åter till Midkemia

I väntan på böcker från Bokus; Gazan, Sissel-Jo och Franklin, Ariana, lånade jag om Raymond E. Feists första bok om magikern Pug Midkemia och Kelewan. Och åkte tillbaka dagen efter och lånade resten av böckerna i den första sviten Kriget om Rämnan. Det är helt underbart att vara tillbaka i Feists sagovärld, ungefär som att läsa Fem-böckerna när man var barn. Ok, alla böcker Feist skrivit är inte bra, det vore omöjligt. Men många! Och jag tänker nog läsa om mina favoriter nu så här före jul.  Definitivt sviten Krondors söner också, förutom den fem böcker jag redan har. Alla går in under rubriken romantiska äventyr i fantasyland.

Mina amaryllisar blommar nu för fullt. Betyder att de är överblommade i mitten av december. Obs att detta är EN stängel. Det kommer fler.
Har köpt fler lökar. Har nu så många amaryllisar att det börjar bli generande. De sist inköpta skall drivar upp till lagom höjd och sedan förvaras svalt (ner till 3 plus skall gå fint) till sista adventsveckan-. Så sätter man dem i rumstemperatur och voila! har man amaryllisar på julafton.

måndag 24 november 2014

Henrik II och orättvisor

Läser Ariana Franklins historiska kriminalroman nr 2 i serien om Adelia, dödens mästarinna. Dödens labyrint heter den och man lär sig en hel del om Henrik II, son till drottning Matilda, hon som förde krig mot sin kusin Stefan i 13 år, se bl a Ken Folletts Svärdet och Spiran eller Ellis Peters serie om den mordintresserade munken Cadfael. För oss som gärna vill ha historien serverad i deckarform. Detta 13 år långa inbördeskrig som ödelade England slutade med att kusin Stefan dog sotdöden och därmed segrade i någon mån drottning Matilda. Som satte sin son Henrik på tronen. Denne går till historien genom att få skulden för mordet på biskop Thomas Becket, en tjurskallig och bedräglig präst som naturligtvis omedelbart helgonförklarades. Henrik II ville visserligen gärna bli av med sin biskop, men inte på det sättet. Nu hade kyrkan tummen i ögat på honom, och det var inte roligt på den tiden.
Ariana Franklins böcker är spännande och underhållande och det finns två böcker till men bara på engelska. Och bara på Bokus. Suck!

Bilder: Årets första amaryllis har slagit ut. Heter Stjärn-någonting. Ångrar att jag bara köpte en lök. Nåja, det är inte försent att handla fler.

Och à propå handla: Vi jagar garderobsskjutdörrar. Inte för första gången. Kan inte fatta att det skall vara så mycket billigare med grå lister än svarta???? Grå lister finns överallt, och då blir priset, för fyra inte alltför breda dörrar, ca 1/3 av priset för de svarta lister och vita glasdörrar jag hade tänkt. Vi snackar 10 000:-. Det här är inte rimligt! Väldigt glad att Käre Maken är av den händiga sorten. Själv är jag mer av den nerkladdande sorten, så det får bli han som målar.

torsdag 20 november 2014

Kulturkrock

Väldigt förtjust i Danmark, på det hela taget, och Strandvejen skulle jag ju gärna bo vid. Emellertid har jag kollat priserna, och ok, om jag bara bor och slutar äta och göra annat onödigt så ska jag nog kunna betala hyran och insatsen. Åtminstone på en tvårumslägenhet ;-) Min sökning på danska fastighetsmarknaden var ganska dyster. Vi såg så många hus till salu, men . . . .
En liten kulturkrock uppstår på de danska konditorierna. Det danska rågbrödet är fantastiskt, helt oemotståndligt och naturligtvis fick vi med oss en blytung limpa hem. Fattar inte hur de får brödet att hänga ihop med så mycket frön i! Och så måste man ju prova på danska konditorivaror: wienerlängder och kakor och . . . Och allt ser underbart gott ut, och det är det för all del också, men så sött! Man använder MYCKET mer socker än vad vi är vana vid. Fick i det närmaste socker-chock. Min diabetes mår inte bra av danmarksresor. Håller nu diet.  
 
Orkidéerna är på gång med vinterblomningen. Detta är förra årets bilder. Snart kommer färska!
 
 
 
 

onsdag 19 november 2014

Läst:

 Bl a Sissel-Jo Gazans utmärkta deckare Dinosauriens [fjädrar]. Utkom 2011 och fanns på mitt bibliotek. Utspelar sig i universitetskretsar i - tro det eller ej - Köpenhamn. Trovärdig intrig och en insiktsfull beskrivning av universitetsvärlden. Så är författarinnan biolog, det är sin egen värld hon beskriver. Spännande var den också. Dessvärre finns inga fler böcker på svenska men jag har hittat Arc of the Swallow Bokus. Blir nog tvungen att skaffa den.
Har också läst Mari Jungstedts Den sista akten. Utspelar sig på Gotland och det är ju trevligt. Övertrevlig är hennes poliskommissarie Knutas, Bra namn, men . . . Intrigen är uppriktigt sagt urfånig.
Läser nu Dödens mästarinna av Ariana Franklin. Märkligt hur många engelska deckare som utspelar sig på medeltiden. Vi befinner oss i nådens år 1170 och det hela verkar mycket lovande . . .

Vi har fortfarande blommande pelargoner utomhus. Fantastiskt, inte sant? Bilden är fusk, den är gammal, men ganska nära verkligheten. Om bara solen lyser till en stund skall jag visa er!


tisdag 18 november 2014

Mera danskt

Åkte vidare längs Strandvejen, en paradisisk åktur, fram till Skodsborgs kurort, där vi övernattade. En stor gräddtårta till anläggning med utsikt över Sundet. Ett vindpinat Sund denna natt, och underbart vackert. Skodsborg har en förnämlig spa-anläggning med härliga bubbelpooler och en hel rad olika bastu-rum. Käre Maken låg i blöt hela förmiddagen, jag gjorde först ett litet gym-pass innan jag gjorde honom sällskap. Kan varmt rekommendera Skodsborg, men boka i tid, det var fullbelagt. Utan att det märktes, faktiskt, men vi åt frukost ganska tidigt, så vi kanske var ur fas med alla andra :-) Vi kommer definitivt att ta oss dit fler gånger.
Så hann vi med en kort med dyr tripp in till Köpenhamn och Ströget. Har aldrig kunnat motstå Illums Bolighus, så ej heller denna gång :-)
Hemvägen gick över Bron, allt annat är ju helt otänkbart efter att ha sett tv-serien. Lite besviken att det inte fanns någon märkning mitt på bron där de hittade liket (liken) ;-)
Ett lustigt sammanträffande detta att vi ser dansk/svensk tv,  (Bron) och dansk (Brottet) och reser till Danmark, men det är faktiskt just en tillfällighet som bara ser ut som en tanke.

Frossar i förra årets amaryllisbilder. Årets blommor har inte hunnit slå ut än. Men när som helst nu!

måndag 17 november 2014

Danskt

Hemma igen efter finfin helg i Danmark. Inledde - eftersom vi var tidiga - med ett besök i Karen Blixens fågelreservat i Rungstedlund, och en promenad till författarinnans grav. Kände ett behov att tacka, främst för Out of Africa.
Så öppnade man på Louisiana, dit vi åkt  för att se Olafur Eliassons installation. Som består av 180! ton isländsk lavasten, hit- eller snarare dit- fraktat med båt och lastbil. Fyllde flera rum, man har glatt sågat hål i väggarna, och s a s arrangerat i lut så att en hoppingivande liten bäck kunde porla genom hela det i övrigt sterila landskapet. Vi har alltså inte bara varit i Danmark, vi har varit på Island också. Stor behållning gav den 2 - 3-åriga lilla flickan som med största allvar bar runt stenar och omarrangerade verket. Glömde kameran, vilken otur!
Herr Eliasson hade också ett kollossalt stort bord fullt av modeller. Alla möjliga och omöjliga former i alla möjliga material. Verkligen imponerande, och intressant. Filmer hade han också, men de var inte riktigt i min smak. Tappade tålamodet efter någon minut av den första - Inner Stadt Aussen, som var som ett stresstest jag inte klarade. Blev lätt illamående och var tvungen att ge mig ut. Det var MASSOR av besökande på Louisiana denna lördag, ljudnivån i matsalen i det närmaste öronbedövande och inget för mina nerver, men maten var verkligen god.

Bilderna är från förra året, men jag har planterat nya (och gamla) amaryllislökar och har stora förhoppningar :-) Man kan "översomra" sina lökar genom att gräva ner dem i jord. Det här är första året för mig, men jag köpte förstås några nya, och på det här sättet har man till slut hela huset fullt av amaryllisar till jul. Krävs dock en hel del amaryllisglas, eller åtminstone krukor. Underbart roligt är det.

torsdag 13 november 2014

Paradisfågelkaktusen

blommar igen. Ja, ja , den heter inte det, men blommorna ser ut som paradisfåglar. Var värt att spara den hela sommaren för att få se den slå ut. Förra säsongen blommade den tre gånger, hoppas den minns hur den gjorde.

Läser nyutkommen Peter James: Till Döds. Hans åttonde polisdeckare, men han är ny för mig. Jodå, det verkar lovande välskrivet. Emellertid kretsar delar av intrigen kring Hollywood/idoldyrkan/
rockstjärnor. Inte riktigt min grej. Dock är vi mestadels i Brighton. DET är min grej.

Ser första säsongen av den danska serien Brottet. I mitt försök att förstå mig på Nordic Noire. Jodå serien ÄR bra, man retar sig på dem man skall reta sig på och gillar de andra. Lite övertydligt, kanske. Så är det det här med att man vet att det är 20 avsnitt som gör att man kan räkna ut lite för mycket av hur det skall gå. Men riktigt bra skådespelare är det, främst då Sofie Gråböl som Sara Lund och Lars Mikkelsen som det hederlige politikern. Trodde inte sådana fanns. De kanske de faktiskt inte gör heller, bara på tv. Hoppas jag har fel.
 

måndag 10 november 2014

Babysim med morfar

Lördagen ägnades åt babysim. Det var inte bara Vincent som tyckte det var roligt. En underbar upplevelse faktiskt :-)

Har rest till Göteborg flera gånger den senaste veckan. Lunch på Mr P på fredagen, tack för trevligt sällskap, Gitte!
Mr P kan rekommenderas. Ligger i Konstmuseets gamla cafélokaler och serverar lunch till kl 14.00. Krögare Stefan Karlsson. Intressant mat i rikliga portioner. OK, det är för mycket kött för mig, och faktiskt kunde köttet varit mörare de tre gånger jag varit där. Men gott är det och jag har inte provat fisken än.

I morgon blir det Göteborg igen. Men knappast lika roligt. Skall till tandläkaren. Ryser lite när jag tänker på det. Dessutom måste vi gå upp kl 6 på morgonen. Knappast min favorittid på dygnet. Detta måste kompenseras på något sätt. Fika på Stadsbiblioteket, som har nya fina lokaler, kanske?

Läser Svarta Fåglar av Ken Follett. Har liksom kommit in i en Ken Follett-period. Detta är en agentroman från andra världskriget, och dessvärre har jag läst den förut. Den är helt ok, men jag minns den lite för väl.

onsdag 5 november 2014

Spioner

Kära Vänner! Har nu läst Jan Bergmans bok Sekreterarklubben. Om C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget. Oerhört intressant och tämligen sorgligt. Tänk att vi i här i Sverige inte bara hade (har) en spionorganisation, vi hade (har) TVÅ! Alltså inte bara den polisiära organisation som numera kallas SÄPO och som ingen trodde fanns innan Jan Guillou avslöjade dess existens i IB-affären. Under kriget hette de hemliga säkerhetspolisen och kallades på skämt det nästan alltför träffande namnet Hestapo. Att det fanns gott om nazistsympatisörer inom svensk polis kommer inte direkt som en överraskning. Dessutom fanns en militär underrättelseorganisation - C-byrån. Som inledde sin verksamhet några år före andra världskrigets utbrott. Dess drivande kraft var Helmut Ternberg, en politisk begåvning vars gentlemannamässiga förförarkonst får James Bond att framstå som en klunsig amatör. Han charmade unga flickor på löpande band, övertalade dem att ta sekreterarkurser och fick dem så installerade på strategiska platser. Varifrån de snällt rapporterade, mot frikostligt betalda krognotor. Det visar sig att Stockholm var rena spioncentralen under kriget. Det hade jag ingen aning om. ALLA var där och snokade. På varandra. Dessutom träffades alla dessa spioner från olika länder om kvällarna på Grand Hotell. Verkar närmast komiskt. Måste ha underlättat spionerandet kollossalt. Invändningen mot herr Ternberg är att han inte skyddade sina flickor, det kunde han gott ha kostat på sig. C-byråns verksamhet avvecklades efter krigsslutet. Och ingen skall få mig att tro att inte denna byrå som lades ner efter krigsslutet inte uppstod i annan kostym några månader senare.
Läs boken! Det vimlar av kända och okända, politiker m fl och bokens mycket utförliga personförteckning är lika intressant som själva berättelsen. Särskilt intressant blev det eftersom jag just läst igenom Ken Folletts berättelse om samma tid. Fast då i andra länder. Nu fick jag veta massor om hur man resonerade i mitt eget land.

tisdag 4 november 2014

Fådda blommor - Line of Duty

Har ni sett så stilig bukett? Trodde ett kort ögonblick att jag hade en okänd beundrare, men det visade sig vara från Åsa och Rafael. Tack, tack, jag var i stort behov av nya blommor att fotografera :-) Hamlet, som känner sitt ansvar när hans husse inte är hemma (i Polen och fixar bilen) skällde ut blomsterbudet efter noter. Han fortsatte dessutom att skälla i ca 15 min. Är inte helt säker på att jag förtjänar denna hund.

Nu har till och med jag hittat - och fallit för - den brittiska polisserien Line of Duty. Säsong 2, som jag nu följer får till och med bättre recensioner än första säsongen, som ändå fick höjdarsiffror (antal tittare, alltså). Hur spännande som helst, och otäck, Våld ÄR otäckt, och man skall akta sig noga för att försköna detta faktum. Serien går p g a de otäcka inslagen ganska sent, vilket gjort att jag missat första säsongen. Nu ligger som väl är säsong 2 i Telias programbibliotek, lättåtkomligt för mig och jag kan titta när jag har lust. Vilket är dagtid.

Till min förfäran har jag lyckats läsa ut Ken Folletts Världens Vinter mycket fortare än jag skulle önskat. Den var verkligen läsvärd. Spännande, romantisk (han är bra både på romantik och passion) och dessutom fick jag veta mycket nytt. Bl a om hur det s k "valet" gick till när Hitler tog makten i Tyskland, att tyska armèn var SÅ nära Moskva innan den tvingades till reträtt, och hur det var i Berlin under och efter kriget. Han gör bra research, Ken Follett. Har nu reserverat del 3 på biblioteket. Vad jag inte räknat med var att det skulle vara 3 personer före mig i kön.
Läser så länge om kvinnliga, svenska spioner under andra världskriget. Hemligt så det förslår.

måndag 3 november 2014

Rusk och mys

Kära Vänner: Årets enda höstbild. Tagen den dagen solen sken. OK, det kanske har varit flera dagar, men det är så det känns. Regn idag igen och när man har en liten hund med lågt underrede och mycket päls gäller det att gatorna är torra när man skall på längre promenad. Annars måste han i badkaret. I är inget problem, det är när han skall ur det blir värre. Lille Hamlet är visserligen inte så stor, men han är tung.

Å andra sidan är jag gärna inomhus och läser Ken Follet. Episkt, som sagt och ett myller av människor att hålla reda på. Han har varit vänlig nog att göra ett register. Och det blir ju många människor när man skildrar historiska skeden ur vardags- (nåja, de flesta har gott ställt/politiska befattningar) människors synvinkel. Vi har engelsmän och amerikaner, ryska amerikaner, ryska ryssar, tyskar, engelska tyskar osv. Väldigt underhållande alltsammans och det var knappt jag kunde slita mig för att se Sherlock Holmes i går kväll.

Men det lyckades, och det var tur. Igår tog han livet av sig själv, sin berömmelse och sitt goda rykte.
Den här samtida Sherlock är på många sätt bättre än originalet. Det är inte ofta man kan skriva det. Ser den med stort nöje. För andra gången, det är repriser.

Jodå, de röda rosorna är nyfotograferade. Blommar fortfarande. Vid vår garagevägg.

söndag 2 november 2014

Upphittade novemberrosor

Dessa vackra rosor hittade jag alldeles nyss. Fantastiskt, inte sant? Att de blommar så här sent på året.

Annat jag hittat är mina läsglasögon. Som varit försvunna säkert två månader. Visade sig ligga under soffan. Anger hur ofta det städas under den. Till vårt försvar måste sägas att det är en jättesoffa som man måste vara två för att dra fram och den är dessutom så låg att dammsugaren inte går under den. Blev väldigt glad när glasögonen dök upp, och det är nu något renare under soffan. :-)

Läst klart Guy Gavriel Kays vikingaberättelse. En poetiskt vacker saga om kärlek, främst mellan far och son. Kommer att läsa fler böcker av denna författare. Här finns en melankoli jag finner vacker, men som inte riktigt passar mig.


Läser nu Världens vinter,  del 2 i Ken Follets krönika över 1900-talet. Läste den första när den kom ut och skulle väl egentligen behövt läsa den igen, man glömmer. Vilket är skälet till att jag väntat med del 2 tills del 3 kommit, nu kan jag läsa dem i följd. Del 3, Evighetens rand, kom ut på svenska i år. Ett massivt romanbygge, del 2 innehåller 861 sidor och del 1 var så vitt jag minns nästan lika tjock. Detta är inte bara intressant historia, det är underhållning också. Ken Follet skriver medryckande och lyckas ge liv åt sina personer. Dessutom lär man sig alltid något nytt varje gång.

Såg Miss Fisher igår. Kanske inte den bästa storyn. Igår gick klädseln i mörkaste blått. Stilfullt, men inte min färg.

tisdag 28 oktober 2014

Broar och brott


Nöjd idag, lyckats power-walka mig själv och lille Hamlet och dessutom avverka ett anständigt träningspass. Solen skiner här hos oss, det var ett tag sedan. Och oj, så mycket trevligare tillvaron blir :-)

Nu blir det tv resten av dagen. Aj, bara ett avsnitt kvar på Bron. Idén att göra en kvinnlig, autistisk polis till hjälte är så briljant! Det blir att åka iväg och inhandla säsong 2 i morgon. Eller möjligen Brottet. Varför inte båda? Fantastiskt roligt det här att de engelsmän som sett serien i original, med undertexter, tror att de talar danska, åtminstone att de förstår språket. Skojas friskt med detta i engelska komediprogram.

Läser fortfarande Guy Gavriel Kays vikingaskröna. Inte riktigt lika fängslande som hans Tigana. Det är lite för mycket historisk roman och lite för lite fantasy för min smak. Men, ok, välskrivet och poetiskt emellanåt. Tänker leta upp fler böcker, kanske på ungdomshyllorna.

 Och Hurra! Hamlet får bo på Pensionat Ugglebo medan vi tar en tripp till Danmark, dvs Louisiana och Köpenhamn. Var lite orolig där ett tag att det skulle vara fullt. Han har det väldigt bra där, vad han än säger :-)

måndag 27 oktober 2014

Bron

I min strävan att uppdatera mig vad gäller Nordic Noire ser vi nu Hans Rosenfeldts Bron. Säsong 1, jo, vi ligger efter. För er som inte varit i varken Köpenhamn eller Malmö kan jag berätta att ingen av dessa städer går i den grå-brun-gröna skalan. Vackra städer båda två, med stora parkområden (Malmö) och underbart vackert centrum (Köpenhamn). Malmös trivsamhet motsvaras av Köpenhamns storstadslyx och flärd. Detta framgår inte precis i serien. Grå misär är vad som framställs. Nu fattar jag faktiskt att serien inte är tänkt som turistreklam, men det är helt otroligt hur man har lyckats få till denna makalösa dysterhet. Varken danskar eller svenskar ser så bleka, grå och olyckliga ut som de filmas här. I alla fall inte hela tiden :-) men skall det vara Nordic Noire så skall det. Dysterheten blir stundtals nästan komisk. För övrigt måste jag säga att jag är imponerad. Välarbetat och begåvat manus, spännande och med otäckt tänkvärt budskap.

Behållningen är i hög grad att alla personer verkligen är s a s uttalade personer, dvs, att de har egna liv och inte bara är staffage. Gör berättelsen till en komplext sammansatt väv. Den verkliga höjdaren är Saga med sitt  (kollossalt överdrivna) Aspergers-syndrom. Det blir verkligen roligt emellanåt, samtidigt som man grips av en oerhörd sympati för henne. Sofia Helin gör en underbar gestalt här. Personligen föredrar jag människor som Saga framför hennes i mina ögon alltför slickade danska kollega. Opålitlig är han också. Fy, det värsta jag vet! Och oj, glömde berätta att musiken är fantastisk! Har signaturmelodin i huvudet hela tiden är jag skriver, och det är bara positivt! :-)

Ser också Miss Fishers Murder Mysterys. Här frossas det i lyx och flärd. Kontrasten mot Bron är närmast halsbrytande. Helt underbart! Har hittat första säsongen på Movieline. men känner mig inte övertygad om att den har subtitles. Måste alltså dit och kolla. Nästa gång i Göteborg.

Bild: jo, det är en bro. Jag står under den. Den understa bilden är lite lyx för ögat som kompensation. Representerar Miss Fisher.

torsdag 23 oktober 2014

Godis


  Har stort behov av godis dessa regniga höstdagar. Som gjorda för inomhusmys med massor av tända ljus och bra böcker.
Totade alltså ihop en sorts godisbollar för oss som måste hålla koll på kolhydraterna: 200 g mandel, 200 g cashewnötter (naturella), ca 20 torkade aprikoser, osvavlat är bäst. (får mig att tänka på att osvuret också är bäst, så det går säkert bra med den andra sorten också.) 4 msk kakao. Mixas i matberedare med 1/2 - 1 dl vatten till smet. Gör bollar, storlek efter behag, rulla i kokos.
Dessa bollar har den fördelen att man blir väldigt mätt av dem. Helt PK är de ju inte, det finns socker i aprikoserna, men det blir inga mängder eftersom man faktiskt bara orkar en eller två bollar. Beroende på hur stora man gör dem förstås.
Tänker experimentera lite med kaffe och chili nästa gång.

Ser Axcess-kanalens serie om renässansen. Den upplevelsen är för mig så nära himmelriket man nu kan komma i den här världen. Kan faktiskt se programmen om och om igen. Och de går om och om igen. Vilken tur :-)

Fortfarande bilder från förra hösten. En sådan underbart vacker höst det var!

onsdag 22 oktober 2014

Rosor och romaner.

Läser Guy Gavriel Kay. Öppnade hans roman Solens sista strålar och hamnade mitt i en vikingasaga. Vikingar i England. I fantasytappning. Älvorna har visserligen inga vingar (evolutionen i aktion), men de är ytterst påtagliga. Språket är underbart, här också. Han lyckas till och med få till det här kärnfulla språkbruket från t ex
Njals saga. "Skam över mitt liv. Han var min gäst"  säger hövdingen vars gård har överfallits när en av gästerna dödats. Just denne gäst var visserligen där för att stjäla hästar, men gäst var han i alla fall ....  Såå roligt. Lite seg är boken i mitten, historian flyter inte riktigt, men det ska jag ha överseende med. Detta är en helt underbar författare. Hoppas jag kan få tag på fler böcker.

Planerar liten tripp till Danmark. Louisiana och Köpenhamn. Hotellet är bokat Kurhotel Skodsborg, Visst ser det fin ut? Nu väntar jag bara på att hundpensionatet skall svara. Kan de inte ta Hamlet vet jag inte vad jag skall göra, hotellet är inte avbokningsbart.

Bild: Den vackra rosen fick min man av Maja i somras. Remonterar nu och är vackrare än någonsin.

måndag 20 oktober 2014

Språkförbistring

Mina kära amerikanska läsare! (Och alla andra som översätter min blogg till engelska, förstås!) Ni är så tappra. Har Googel-översatt själv, och vilket sammelsurium denna översättning gör av min text! Värst dock vad gäller recepten! Mina mått som jag skriver i rymdmått översätts fel. 1 cup är MYCKET mer än vad jag anger. 40% mer. Se upp, kära ni, om ni skulle få för er att prova något recept. Skall i fortsättningen försöka ange mängd i viktmått, det verkar Googel klara bättre.

Såå nyfiken på hur denna text skall bli i översättning :-) Och mycket riktigt har jag fått skriva om.

Det är ju ändå så bra med dessa översättningsmöjligheter! Har med framgång (tror jag) använt den på japanska uttryck: watashi wa rikai shite inai är väldigt användbart. För att inte tala om när andra tror att jag behärska franska. Lite franska kan jag, men behärska? Långt därifrån! Att det blir lustiga och ibland rent felaktigt är oundvikligt. Språk är svårt, men roligt!

Varsågoda: fler höstbilder! Förra årets.

söndag 19 oktober 2014

Mer höst och fler nötkakor

VARFÖR är biblioteket stängt på söndagar??? Det är vissa nackdelar med att bo på en liten ort. Saknar Stadsbiblioteket i Göteborg.
Är tvungen att hålla mig till de böcker jag redan lånat. Borde inte vara något problem, har 12 st hemma. Men nu är det något av Guy Gavriel Kay jag ville läsa. I stället blir det Colin Forbes Psykopaten. Herre Gud, alla Colin Forbes böcker har hittills varit likadana. Inte så ovanligt, kanske, många författare skriver om samma bok gång efter gång, mer eller mindre uppenbart. Men här saknar persongalleriet charm. Förödande, kan förlåta mycket, till och med uselt skriven svenska, men inte det. Detta blir den sista Colin Forbes jag läser. Hoppas jag. Om jag inte blir desperat.

Har gjort om nöt-kakorna: 100 g smör, 10 torkade aprikoser, 2 dl hasselnötter. Mixa. Häll i 1 1/2 dl hasselnötsmjöl, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver, 1 ägg. Mixa ihop. Skeda upp i lagom stora högar på bakplåt med bakplåtspapper. Tryck i en hasselnöt i mitten på varje kaka för syns skull. 15 min (ca) 175 grader. MYCKET bättre.

Fler höstbilder. Från förra hösten. Det regnar, så varken hunden eller jag vill gå ut.
Stannar inne och äter kakor istället. Och ser Axcess-kanalens serie om renässansen. Företrädesvis från Florens, förstås. Älskar renässans. Alltid trevligt att få komma tillbaka, om än bara via TV.

lördag 18 oktober 2014

Höstbilder


Vi har höstrusk. Ack så typiskt för den svenska västkusten. Drömmer mig tillbaka till förra hösten som var underbart vacker. Titta bara så fina bilder man kunde ta då:
 
Har hittat "ny" fantasy-författare. D v s ny för mig. Guy Gavriel Kay heter han. Påstås ha uppfunnit den historiska fantasyn. Ställer mig lite frågande till det. Hans Tigana (2 delar) är i alla fall en riktig pärla. Krig och kärlek, intriger, hjältemod, magi och äventyr och ett underbart poetiskt språk. Har haft såå roligt i flera dagar. Nu gäller det bara att hitta fler av hans böcker. En till finns på mitt bibliotek, resten blir att beställa från Bokus och läsa på engelska.
 
Provar recepten i ett litet häfte som såldes med kvällstidningarna i veckan: Sött och gott utan socker. Nötkakorna blev oväntat bra:
1 1/2 dl hasselnötsmjöl, 2 dl hasselnötter, 1 tsk bakpulver, 10 torkade aprikoser, 1/2 dl smält smör, 1/2 dl vatten, 1/2 dl mjölk
Blanda hasselnötsmjöl och bakpulver i en skål, mixa aprikoser, hasselnötter och smör till slät 8nåja) smet. Blanda ihop alla ingredienser, skeda upp lagom stora kakor på plåt med bakplåtspapper, tryck i en nöt i mitten på varje kaka, grädda i 200 grader 15 min.
Mina kakor blev lite brända, trots att jag tog ut dem efter 14 min, så håll koll! Goda blev de, men kanske lite för mjuka, och något smuliga.
Gör Mårtensons fröflarn idag istället.